Narancs

1 Douglas Flynt - orange slices

Flynt (sz. 1978): Narancsszeletek

Esturmi, frere, jo vei paens venant ;
Lé lur chevals par sunt si coranz,
Pur quinze liwes tuz jurz aler brochanz,
Pur plus cure ja ne lur batera flanc.

Esturmi bátyám, látom a pogányt jőni,
Lovaik annyira sebesek,
Hajthatják őket tizenöt mérföldet,
Lágyékuk még csak meg sem remeg.

Vilmos-ének

2 city-of-orange

Arausio ősi városa a később szintén nagy hagyományúvá vált, a Marseille-i kikötőből észak fele induló narancsút  mentén terül el. Arausio valószínűleg kelta eredetű szó, mindenesetre a XIX. században már a völgybe zúduló északi széllel, az aurával magyarázták. A narancsúton szállított narancsok tömege magyarázhatja, miért lett a város mai francia neve Orange. Maga az orange szó a szanszkrit naranga-s, narancsfa szóig vezethető vissza, mely a perzsa narang, arab narandzs szavakon keresztül érte el Velencét, ahol naranza néven állapodott meg. (A gránátalma azeri és török nar neve szintén a szanszkritra megy vissza.) Az n eltűnését a francia szó elejéről (és így az angolban is) sokféleképpen magyarázzák, például a gyümölcs arany színével (francia or), vagy az n l-lé alakulásával és így elhagyható névelőnek képzelésével; mindenesetre a szó a franciába az olasz aranciatából megy át, tehát az n nem francia földön veszett el, hanem Velencéből jövet valahol.
Ma is többféle naranccsal találkozunk a standokon, de ezek között sokkal kisebb a különbség, mint a XV. századi Európában hozzáférhető két narancsfajta között. A korábbi a XI. században honosodott meg olasz földön. Perzsiából hozták be, íze kifejezetten kesernyés volt.

3 perzsa_narancs

A portugálok által behozott „mai” narancs szélsebesen kiszorította a perzsát Európa nagy részéről: ma már csak a „perzsa narancs” szín őrzi a nevét.

valaszto

De nem Görögországban, ahol rá mind a mai napig két szót használnak: a nerantzi a kesernyés perzsa narancs, a portokali a „portugál”.

Az Amerikákba Kolumbusz Kristóf (1451 – 1506) jóvoltából került át a második útja alkalmával, 1493-ban. Jóval a C-vitamin felfedezése előtt már pontosan ismerték egyes citrusfélék jótékony hatását a skorbut ellen. Így kerültek a magvak Hispagniolára és a Karibi-szigetekre. Floridában Juan Ponce de León (1471 – 1521) honosította meg 1513-ban.
Oránia (a francia Orange) nemcsak narancsok átvonulóútja volt, de számos Vilmosé is (Nassauból Hollandiába, majd Angliába) –

4 Adriaen_Thomasz_Key_-_Willem,_prins_van_Oranje

Key (1544? – 1599?): I. (Hallgatag) Orániai Vilmos (1533 – 1584) 1575-ben

a legelső közülük még csak nem is az Oránia – Nassaui-ház megalapítója, I. (Hallgatag) Orániai Vilmos herceg, hanem

5 VilmosSzent Nagy Orániai Vilmos (755 – 814?), Toulouse második grófja, Szent Nagy Károly frank császár (742 – 814) unokaöccse – a francia nyelvterületen meghonosodott „Orániai” melléknév későbbi visszavetítés. A császár másik rokonához, Rolandhoz (736? – 778) hasonlóan róla is nagyszabású „éneket”, azaz eposzt írt a hálás utókor. Lehetett is hálás az utókor: az 1140 táján írt nagyszabású mű, a Vilmos-ének azt örökíti meg, hogy a gróf 793-ban visszaverte I. Hisam córdobai emír (757 – 796) szent háborúját.

6 VilledaigneSajátos módon az ének a Carcassonne melletti, Orbieu menti Villedaigne-ben lezajlott második ütközetet örökíti meg, melyet Vilmos elveszített, ám az arab seregek olyannyira kimerültek, hogy (átmenetileg…) felhagytak szent törekvésükkel, és visszahúzódtak Córdobába.

7 Chevet_gellone

Gellone-ban 804-ben apátságot alapított a császártól kapott, Szent Ilona által megtalált Szent Kereszt (”Vera Cruz” spanyolul) darabjára mint ereklyére, és fel is vette a rendet.

8 Guercino_Guglielmo_d_Aquitania

Guercino (1591 – 1666): Orániai (Aquitániai) Vilmos

9 Pope_Alexander_II

II. Sándor pápa († 1073) avatta szentté 1066-ban

Az ”Orange walk”-ot Nagy-Britannia országaiban július 12-én rendezik meg a protestáns testvéri Orániai Rend tagjai III. Orániai Vilmos (1650 – 1702) győzelmének ünnepére II. Jakab (1633 – 1701) felett.


Az Egyesült Államok nyolc Orange Countyjából háromnak a nevét szabad Narancs megyének fordítani (Kalifornia, Florida, Texas); a többi (Indiana, New York, Észak-Karolina, Vermont, Virginia) helyes fordítása Oránia megye – ez utóbbiak így vagy úgy az Oránia – Nassaui-házról szerezték nevüket.

10 mandarinA narancs „kisöccse”, a mandarin elnevezése a francia mandarine szóból származik. A franciák a spanyol naranja mandarinából rövidítették. A mandarina portugál átvétel, ők így nevezték a kínai császári tisztviselőt. Ezek hivatali öltözékének színe lehet az elnevezés eredete. (Ezt nyilván megkérdőjelezi az, hogy a mandarin színe nem sokban tér el a narancsétól.) A portugálok nem kínai, hanem maláj kifejezést vettek át: mantari, azaz tanácsos, miniszter. Az azonos jelentésű szanszkrit mantrin az ősforrás, ami szép magyar szavunk, a mantra eredete is. Az angol tangerine (mandarin) eredete a Tangier kikötőjéből hozott „narancs”.

11 Malapean_Still-Life-with-Wine,-Fruit,-and-Crackers

Malapeau (1827 – ?): Csendélet borral, gyümölcsökkel és keksszel


További források:

Reklámok

9 responses to “Narancs

 1. Gyönyörű nyelvi kapcsolatok tömkelege, öröm volt olvasni. Kedvet kaptam, és mindjárt rá is gyújtok egy jó kis kaliforniai “Naval” narancsra. 🙂

  Kedvelik 2 ember

 2. WordPress nyelv: “1 személy”, de már “2 ember”. 🙂

  Kedvelik 1 személy

 3. Ez néha ordítva is igaz. És az jó.

  Kedvelik 1 személy

 4. “Kedvelem és 1 egyéb személy” 😀

  Kedvelik 1 személy

 5. Jaj, természetesen nem ordítva, hanem szép csendben fordítva.

  Kedvelik 1 személy

 6. Visszajelzés: Minaret és menóra | SUNYIVERZUM

 7. Visszajelzés: Egy nép bolyongása | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s