Két lebukás: kolbászkirály, Sztravinszkij

1 John De Kay2 Stravinsky

Szövevényes történetet átláthatóan elmesélni: ehhez kellene a tehetség. Legalább mímelésképpen megpróbálom a lehető legjobban lecsupaszítani az eseményeket. A bulvárízű címért bocsánatot kérek: természetesen nem két lebukásról lesz szó, hanem lebukások valóságos füzéréről.
John Wesley De Kay (1872 – 1938) – Isten őrizz John Wesleyvel  (1703 – 1791) keverni –   mexikói kolbászkirály hol londoni bankban bukott le csalóként (1914),

3 KIM

hol Berlinből utasították ki, miközben az Ifjú Kommunista Internacionálé első kongresszusát szervezte 1919-ben; szívünkhöz legközelebb bizonyára az 1921-es budapesti letartóztatása áll (összeesküvés az államrend biztonsága ellen). 1930-ban Ausztriában hamisított csekket. Ám sosem bukott le lánya rejtélyes eltűnése és halála miatt. A közhiedelem őt gyanúsítja, de a vélekedés ad hominem érveken nyugszik. Őt magát nem fogták perbe az ügyben.
Júdás című drámáját 1910 végén mutatták be a new yorki Globe Színházban.

4 kivonatos mujegyzek

A kolbászkirály kivonatos műjegyzéke

A darabban Mária Magdolna az Újszövetség jeles és kevésbé jeles szereplőinek szeretője, és Júdás árulása szerelmi bosszú. A címszerepet (tehát, hangsúlyozzuk, Júdásét) a kor kiemelkedő francia színésznője, Sarah Bernhardt jászotta.

5 Sarah Bernhardt (1844 – 1923) 1910-ben

Sarah Bernhardt (1844 – 1923) 1910-ben

Korábban, 1905-ben Sarah Bernhardt Rio de Janeiróban Toscát alakította, és ott súlyos sérülést szenvedett a térdén a finale ugrási jelenetében.

A seb sosem gyógyult be teljesen, végül 1915-ben amputálni kellett az elüszkösödött lábat. Sarah Bernhardt még műlábbal is vállalt szerepeket.
Éppen ezért tisztességtelen (bár közkeletű) azt terjeszteni, hogy Émile Spencer 1908-ban komponált La jambe en bois (Faláb) című, egy bizonyos szépszemű Zsuzsannáról szóló ízléstelen kupléja róla szólna. (A jambe-nak nincs köze a jambus verslábhoz – a dal amúgy inkább trochaikus – , de van köze a viola da gambához, melynek nevét “térdhegedűre” is próbálták magyarítani.)7 Falab

6 Falab
A dal nem véletlenül ismerős a számunkra.

8 Beaulieu1910 őszén Sztravinszkij (1882 – 1971) a Nizzához közeli Beaulieu (Széphely!) egy szállodaszobájában azon dolgozott, Szergej Pavlovics Gyagilev (1872 – 1929) balettigazgató tanácsát megfogadva, hogy eredetileg szűkebb hangszerösszeállításúnak tervezett Petruskáját nagyzenekari baletté formálja át és fejezze be. A zeneszerzést, Sztravinszkij olyan neves elődeitől tudhatjuk, mint Rossini (1792 – 1868), Verdi (1813 – 1901) és Wagner (1813 – 1883), határozottan hátráltatja a verkli monoton darálása a komponálás helyszínének tőszomszédságában. Ott állt egy verklis Sztravinszkij ablaka alatt, és Spencer kupléjét tekerte rendíthetetlenül. Sztravinszkijban élénken élt az orosz zeneszerzés népi, népies dallamok iránti vendégül fogadási ösztöne, így, gyanútlanul, beépítette a műbe.

Nemsokra rá az éber Spencer rájött az átvételre, pert akasztott Sztravinszkij nyakába, aki még Spencer örököseinek is fizethette a kártérítést a Petruska minden megszólalása után.

Reklámok

13 responses to “Két lebukás: kolbászkirály, Sztravinszkij

 1. Az 1910-es fotón Sztravinszkij igen feminin benyomást kelt. Talán nem véletlen a vonzódása a balett világához.

  A viola da gamba név profán magyarázata kiábrándító… 🙂

  Wesley de Kay minden volt, csak akasztott ember nem. (Bár majdnem az is lett.)

  Kedvelik 1 személy

  • Igen, lehet, hogy csak fiatal Sztravinszkij a képen. Később már egyáltalán nem is hatott nőiesnek. De azért a balett így is egy kicsit gyanús műfaj. (Tudom, előitéletes vagyok.)

   Kedvelés

 2. Rendes komponista nem ír balettet, de még operát sem.

  Kedvelés

 3. Nem tudom… Szerintem inkább fiatal arc. Ha 28 évesek lennénk, nem tűnne femininnek. 🙂
  Rendes zeneszerzők? Hm… Purcell is rendetlen volt?…
  http://catesings.org/low-humour-in-high-style-once-twice-thrice-i-julia-tryd-purcell/
  (at least one of Purcell’s works actually scores belches and farts in among the music – don’t follow this link unless you have a strong stomach)
  This:
  http://www.youtube.com/watch?v=tHSVdfvfpqA&list=PL52CF65EACA871B81&index=6&feature=plpp_video

  Kedvelik 1 személy

  • Hmmm. Most látom csak, hogy a blogmotor kihagyta a FLAME és
   /FLAME tag-jeimet a rendes komponistás mondatom előtt és után. Talán azért, mert hegyes zárójelek közé tettem őket, és így (értelmezhetlen) HTML parancsként “értelmezte” őket. 😦

   Kedvelik 1 személy

 4. Húúúha! Belenéztem a YouTube linkbe: vaskos zene. Azért ilyet Bach még akkor sem tenne, ha feltüzesített fogókkal csipegetnék. Beethoven is maximum odáig ment el, hogy ágyut kell elsütni a Milit\”armusik-ban… 🙂

  Kedvelik 1 személy

  • Egy csellista régi barátom, Gy. Gy. ezért úgy meg is haragudott az általa rajongásig szeretett-tisztelt Beethoven mesterre, hogy majd hogy nem egy kései vonósnégyest le is számítolt az ouvre-jéből.

   Kedvelés

 5. Visszajelzés: Néhány vágyakozás | SUNYIVERZUM

 6. Visszajelzés: Bevezetés és változat: megint baj van Sztravinszkijjal | SUNYIVERZUM

 7. A jobb oldalon lévő természet-fotókból, a fiatal erdei sikló helyesen, lábatlan gyík.

  Kedvelik 2 ember

 8. Visszajelzés: Csattanós befejezés | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s