Old Grog és Jenkins füle

1 Hosier_s GhostAs near Porto-Bello lying
  On the gently swelling flood,
At midnight with streamers flying
  Our triumphant navy rode…

Porto-Bello közelében,
  Hol a lágy hullám dagad,
Ott hasít a zászlónk éjjel,
  Flottánkra vár diadal*)

Glover (1712 – 1785): Admiral Hosier’s Ghost (Hosier tengernagy szelleme)

A grosgrain (nagy szemű) durva szövésű selyemféle. Leginkább kitüntetések szalagjaiként alkalmazzák. Ruhaanyagként kimondottan kényelmetlen, cserébe különösen tartós. Angolul, olykor magyarul grogram, de magyarban hivatalosan bordás selyemszövet vagy angóra-selyemszövet (nyelvileg sajátosan kereszteznek benne két távoli rokont, a nyulat és a hernyót).
Az “öreg grognak”, Edward Vernonnak (1684 – 1757) különösen kedvesek voltak a grogramból szőtt ruhák.

2 Edward_Vernon_by_Thomas_Gainsborough

Gainsborough (1727 – 1788): Edward Vernon (1684 – 1757)

3 Mount VernonA számos amerikai Mount Vernon közül a legpatinásabb, a virginiai, George Washington (1732 – 1799) lakhelye kapta róla a nevét – miután George bátyja nála szolgált, róla nevezte el a helyet. Vernon rendkívüli fordulatokban gazdag életéből kicsinyes szempontunkból csak fő-fő diadalára lesz szükségünk, melyet a Jenkins Füle-háborúban aratott 1739 novemberében.
Magától értetődik, hogy a Brit Világbirodalom minden egyes alattvalójának brutálisan lemetszett fülét tengeri flottájának felvonultatásával torolja meg. Olykor azonban a Hatalom sajnálatos lomhasága miatt ez hősök közbelépését, aktív közvetítését igényli. Így történt ez az 1731 áprilisában a Nyugat-Indiáknál megesett véres atrocitást követően is. Egy vakmerő tengeri kalmár, Robert Jenkins bal fülét a spanyol parti őrség egy szóváltást követően levágta. (Később kételyek merültek fel a történet hitelessége felől, de a hazafias hangok voltak hangosabbak.) Francis Hosier (1673 – 1727) altengernagy a maga húsz hajós flottájával csúfos kudarcot vallott a portobellói blokád idején még 1726-27-ben. A ma Panamához tartozó, spanyol alapítású városra, annak kedvező elhelyezkedése miatt, az angoloknak régóta fájt a foguk.

4 JenkinsEar

Bár egy korabeli gúnyrajz azt mutatja, Jenkins hasztalan győzködi levágott füle lobogtatásával a viszolygó Robert Walpole miniszterelnököt, Oxford első earljét (1676 – 1745), Vernon sikerrel karolta fel Jenkins ügyét a Parlamentben. Ugyan csak hat hadihajót szavaztak meg neki (feltehető, hogy némelyek kajánságból), a menet közben altengernaggyá kinevezett Vernon átütő győzelmet aratott.

5 Portobelo_Ruins

Portobelo erődje Panamában, amit Vernon meghagyott belőle

A diadal fenekestül forgatta fel az angol társadalmat. Portobellóról, a “szép kikötőről” köztereket, helységeket neveztek el, Glover (mottónkban idézett) balladájában Vernonnak megjelenik gratulálni elődjének, Hosier altengernagynak a szelleme.

6 Thomas_Augustine_Arne_portrait_by_Zoffany(Zauffelij) (1733 – 1810)

Zoffany (Zauffelij, 1733 – 1810): Arne (1710 – 1778)

Az angol himnusz végső formába öntője,

Arne Vernon diadalát ünnepelve megírja az azóta is töretlen népszerűségű Rule Britanniát.

Más kérdés, hogy nem sokra rá Vernon cartagenai expedíciója súlyos kudarcba fullad.

7 Gordillo (1884 - 1939) Defensa_de_Cartagena_de_Indias_1741

Gordillo (1884 – 1939): Az Indiák-beli Cartagena megvédése 1741-ben

Ez azonban nem tévesztette meg a Westminster Apátságban fontos helyen álló síremléke megrendelőit: a cartagenai bukást is a győzelmeként tüntetik fel.

8 Vernon_Westminster

Old Grog síremléke a Westminster Apátságban


Már hatalma csúcsán 1740-ben Vernon elrendeli a rum fele arányú felvizezését hajókon és kikötői kocsmákban. Öltözékéről, gúnynevéről a higított rumot grognak kezdik becézni , vannak, akik szerint 1749-től, mások 1756-ra teszik a szó feltűnését. Persze nézőpont dolga, hogy azok a szárazföldi hazafiak, akiket a rendelkezés nem sújtott, úgy állították be, hogy Old Grog nem a rumot higította fel, hanem éppen ellenkezőleg, a vizet dúsította fel (bár hogyha valaki egy kocsmában vizet – !!! – kérne, de helyette grogot kapna, furcsa arcot vágna) – a régi rómaiak mintájára, Livius (Kr.e. 59 – Kr.u. 17) szerint, akik a víz fertőtlenítésére használták ugyanilyen arányban, és nem a régi görögök felfogása szerint, akik viszont a bort azért higították fele arányú vízzel, mert a higítatlan bor fogyasztását barbár szokásnak tartották. Mindamellett az, hogy Vernon citromot is facsartatott az italba skorbut ellen, nagyon is elképzelhető mellékszál a történetben, hiszen a skorbut sok matrózt tett harcképtelenné akkortájt is (és a citrom C vitaminja pompás gyógyszer a skorbut ellen). Ma a túlburjánzó grogos pancsolások története már követhetetlen. (Szerény szerkesztőtöket karácsony évadján egy utcai grogárus megkérdezte, tehet-e bele rumot.)9 grog


10 ketsporascsiperkeA kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) angolul egy ideje portobello. Hatalmas szárazföldi ütközetek bontakoznak ki a név eredetmagyarázatáért, de komolyan felvetődik az Old Grog diadala mint ősforrás, talán a Portobellóról elnevezett piactér, talán a jó hazafiak fülében kedves csengés miatt.


És ha még mindig nem lennénk fáradtak:


további források:

 • Wilfred Funk: Word Origins and their Romantic Stories, Funk & Wagnalls Publishing Company, Inc., 1968
 • http://www.etymonline.com/

*) Nézzétek el szerkesztőtöknek a gyatra nyersfordítást. Mentségemül szolgáljon, hogy az eredeti sem sokkal különb.

Reklámok

12 responses to “Old Grog és Jenkins füle

 1. Utcai grogárusba futott a t. Szerkesztő Karácsony évadján? Megkérdezhetem, mely országban esett ez meg? Én Magyarországon még nem láttam nem hogy utcai, de semmilyen grogárust sem.

  Kedvelés

 2. Szégyen és gyalázat, de ezt a két remekbe szabott variációs művet nem ismertem a mi Isten áldotta Beethoven Mesterünktől. Megrázó, revelativ volt mindkettő! Persze, mit is várhat az ember korunk (mára már sajnos visszavonult) legértőbb Beethoven interpretátorától, Alfred Brendeltől?

  Kedvelés

 3. Apropos, a grogos palacsintának mi a receptje?

  Kedvelés

 4. 🙂
  A szóban forgó ország a Móricz Zsigmond körtér.
  Tűnődöm, a grogos palacsintába a grog a technológiai folyamat mely pontján kerülhet.

  Kedvelik 1 személy

 5. (((Egyetemi éveim baráti körének legalább fele jóskás volt.)))

  Kedvelik 1 személy

 6. Hm… Abban a palacsintában nem sok alkohol marad, de az íze nem lehet rossz!

  Kedvelik 1 személy

 7. A Jóska elit hely volt.

  Kedvelik 1 személy

  • De elsősorban a humaniórákban. A mi mat-fiz szakos osztályunk az I. év után kettévált matematikára és fizikára. Én egy jótanácsot bölcsen követve az utóbbiba léptem, amit nem bántam meg. Ujj János tanár úr kitűnő fizikát tartott nekünk, a matematikát meg így is, úgy is magamnak kellett megtanulnom, persze erős KÖMAL és Reiman Tanár Úr (emléke legyen áldott!) segedelemmel.

   Kedvelés

 8. Tegnapi hír:
  http://index.hu/kulfold/2015/02/16/titokzatos_gyilkossagok_londonban_harom_halott/
  Az egyik holttestet, egy 30 éves férfiét egy tetőn találták meg a Portobello Road-i piac közelében pénteken.

  Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s