Kuczka Péter

Beszél, kipirul, csillog a szeme
és magyaráz nekem és agitál,
így és úgy lesz, mert ezt és azt csináljuk
és nem tud ülve maradni, feláll.

Szinte kiáltja, hogy a munkaverseny
sokkal jobban megy. Gyorsult az ütem.
Csillog a szeme s kipirult az arca
és ilyenkor még jobban szeretem.

Kuczka Péter: A feleségemről

A cím provokáció: Kuczka Péter jelkép, és “mozgalmis” életének mindössze annak a meghatározó szakaszára szorítkozunk, melyben összegyűjtötte a marxi kapcsolati tőkét későbbi egzisztenciájához.
Jelen bejegyzésre a tegnapi harci múzsáink után mint a békeharc ordító múzsáinak: Andics Erzsébetnek, Horváth Mártonnak, és tetejükbe a mindent elsöprő, “nürnbergi” szintű főbűnösnek, Révai Józsefnek “múzsafiáról” (helyes ez így vajon?), Kuczka Péterről írt “hangulatjelentésre” tekintsünk.

2 Horvath Marton (1906 – 1987)

Horváth Márton (1906 – 1987)

IM000420.JPG

3 Revai Jozsef (1898 – 1959)

Révai József (1898 – 1959)

De miért éppen ő legyen a jelkép? Az udvari költészet domborzati viszonyai között – kizárólag Kossuth-díjas költőkkel példálódzva – ha Aczél Tamás (1921 – 1994) a Martinovics-hegy, Benjámin László (1915 – 1986) a Lenin-hegy, Kónya Lajos (1914 – 1972) a Tien-san, akkor Révai kedvence, Kuczka Péter a Csomolungma. Típusversei még a munkásmozgalom olyan régi harcosát, mint Benjámin Lászlót is meglepték. (“A recept túl könnyű: haza, párt, béke, terv és készen van a típusvers; Kuczka Péter a gyártója ezeknek.” in: Sárközi Mátyás: „Ő mondja meg ki voltál…” Irodalmi élet a Rákosi-korszakban. Századvég 4-5. szám, Budapest, 1987. 56.oldal. Ld. még:  http://www.minalunk.hu/Igar/index.php?n=5&tartalom_id=15265&area=562)

4 Kuczka Peter (1923 – 1999)

A bal szélen Kuczka Péter (1923 – 1999), a jobb szélen Horváth Márton

Kuczka Péter már a korai 1949-es évben is olyan erős volt politikailag, hogy Szabó Magdának a neki már odaítélt Baumgarten-díjat Révai József megalázó körülmények között nem engedte meg átadni, azt visszavették tőle és Kuczka Péternek adták.

5 Szabo Magda (1917 - 2007)

Szabó Magda (1917 – 2007)

Kuczka hálásan árasztotta igricdalait, így nemcsak a József Attila-díjat kapta meg 1950-ben, hanem a Kossuth-díjat is 1954-ben. Sztálin (1878 – 1953) halála után ugyanis precízen, szakszerűen szolgálta ki az új vonalat, és, amint a javára írják, Sztálint már nem dicsőitette egy olyan korszakban, amikor az nem volt kötelező. Hogy hallgatag és másodfajú “önbírálata” mennyire volt őszinte, nehéz megállapítani, azt pedig végképp reménytelen, az 1956. nyári “olvadás” és a Forradalom idején mennyire volt önálló a Nagy Imre-vonal propagálásában, de kétségtelen tény, hogy a Forradalom bukását követően 1964-ig nem publikálhatott.  Ez természetesen kétféleképpen magyarázható Kuczka Péterhez fűződő szimpátiánknak vagy antipátiánknak megfelelően, ezért ebbe kár lenne belebonyolódni.

6 Kuczka1
Nézzünk néhány példát a fentiekre Az élet szép című kötetéből (Révai könyvkiadó nemzeti vállalat, Budapest, 1950, 6 Ft 50 f). A képek (mérsékelten) nagyíthatók. A kötet digitálisan is hozzáférhető, így a képekkel mintegy egymást hitelesítik:

http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?docId=0000001143&secId=0000113200&mainContent=true&mode=html

7 Kuczka3

8 Kuczka4

Ezt látni kell… (élesítettem)

9 Kuczka5


További forrás: http://www.prae.hu/index.php?route=article%2Farticle&aid=4848

Reklámok

15 responses to “Kuczka Péter

 1. Szintén ő lenne a Galaktika alapító sci fi Kuczka Péter?? Nehéz elhinni, de hát vannak metamorfózisok.

  Kedvelik 1 személy

 2. Ha ez a Kuczka Péter azonos azzal, aki később a Galaktika főszerkesztője lett (tudtommal igen), akkor a poszt meglehetősen egyoldalúra sikeredett, mert ez egy rendkívül színvonalas, jó érzékkel szerkesztett, hiánypótló folyóirattá vált, aminek a példányait ma is sokan ereklyeként őrzik. Hozzáteszem: kiváló válogatást közölt amerikai szerzők műveiből is, mindenféle ideológiától mentesen.

  Kedvelik 1 személy

 3. Én magam is ereklyeként őrzöm a Kuczka-féle szériát.
  Igen, a poszt egyoldalú.

  Kedvelik 1 személy

  • Tény, hogy nemzedékek egyszerűen nem is ismerik azt a “másik” Kuczka Pétert, a Révay-tanoncot. Én is csak a sci fi írói-szerkesztői tevékenységéről tudtam, ez az egész keményvonalas kommunista múltja a döbbenet erejével hatott. Milyen titkokat fog még feltárni nekünk a Sunyiverzum a jövőben…?

   Kedvelik 2 ember

 4. Beírtam a saját hozzászólásaimhoz is, hogy “kedvelem”, nehogy valaki véletlenül azt higgye, meghasonultam önmagammal.

  Kedvelik 1 személy

 5. Éjszaka volt időm elgondolkodni Emil álláspontján. Legfőbb törvény a méltányosság, mondja Christoph Martin Wieland, és vajon megtehető-e, hogy egy embert, akinek ugyan sötét körülmények között adatott meg az alkotás lehetősége, mégis jól sáfárkodott a rá bízott talentumokkal, kizárólag az “első egymilliójáról” faggassunk? Ez akkor is súlyos elvi kérdés, ha magát az alaptényt, azaz a kollaborációt Sztálinnal, Rákosival, Révaival nem menti, nem semlegesíti egy későbbi ragyogó életút. Az utókor megbocsátását a szenvedő vezeklés adhatja, mint Zelk Zoltáné, Örkény Istváné és másoké. Egyoldalúságomat oldja, hogy (a magyar társadalomhoz tartozó adófizetőként) életművéért Kuczka Pétert 1998-ban a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Köztársasági Érdemrendnek A Magyar Érdemrend tisztikeresztje fokozatával jutalmaztam. Mégis, tekintve, hogy ezt a kitüntetést öntudatlanul (mintegy félálomban) nyújtottam át Kuczka Péternek, bejelentem tartozásomat egy poszttal konvertiták életművének megbecsülhető szakaszának méltatásáról.

  Kedvelik 2 ember

 6. Nagyon helyes! Türelmetlenül várjuk az új posztot Kuczka Péternek a konvertálása utáni gyümölcsöző tevékenységéről! 🙂

  Kedvelik 1 személy

 7. Tisztelt S., megköszönve kedves biztatásodat, a “sötét” titkokkal egy okból óvatos leszek. Egy súlyos elvi okból: bizonyos többletjogokkal ruháztak fel ennek az oldalnak a kezelésével párhuzamosan, és semmiképpen nem szeretnék abba a kísértésbe esni, hogyha megjelenne itt valami rosszakaratú ámokfutó, akkor én nagyhatalmú sündisznócska vagy szemétdombi kakas módjára elhallgattassam a véleményét.
  Hasonló elvi megfontolásból nem idéztem Moldova György álláspontját ennek a posztnak az egyik mellékszereplőjéről. Mégpedig azért nem, mert Moldova gyilkos humorral emlékezik meg egy olyan emberről, aki személy szerint számomra ellenszenves. És ha idézem Moldovát, akkor legitimálni próbálnám a nevével a “gyilkos humor” szerintem megvetendő műfaját.

  Kedvelik 2 ember

 8. Nono, csak titkokról szólottam; tudatosan kerültem a “sötét” jelzőt.

  Kedvelik 1 személy

 9. Köszönöm, azt én hamisítottam hozzá leszűkítő céllal. A bizalmadat is köszönöm.

  Kedvelik 1 személy

  • Tisztelettel tovább pontosítom a titkokat, amik felfedésére szomjúhozom: A zene, a nyelvészet, a múvészetek, a történelem, az irodalom kincses titkai érdekelnek. Olyasmik, mint pl. mi is az a lydia hangművészet, amiről olyan gyönyörű előjegyzést írt a mi drága Beethoven Mesterünk az op. 132-es a-moll vonósnégyesének 3. tételéhez: “Heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit, in der lydischen Tonart”?

   Kedvelés

 10. Megdöbbentő, de a terveim között van! 🙂

  Kedvelik 1 személy

 11. Sötétben minden sunyi versum fekete. Jobb a sunyiverzum, fényeskedjék általa a sonyversum.

  Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s