Múzsa a fegyverek közt

Senkise tudná mind elmondani emberi szóval,
mennyi gyalázat is ér gyávaszivű katonát.

Szégyen a férfira, hogyha a véres harcban a dárda
hátulról döfi át, épp amikor menekül.

Még a halálban is átkozzák, ha a porba hanyatlót
hátul, a vállai közt szúrta keresztül a vas.

Tyrtaios: A spártai harcosokhoz

1 Parizsi Junianus mester Marcus Iunianus Iustinus

A párizsi Iustinus mestere (XV. sz.): Marcus Iunianus Iustinus

A II., III. vagy IV. században élt történetíróé, Marcus Iunianus Iustinusé az érdem, hogy ma legalább sejtésünk lehet a még nagyobb, I. századi mester, Pompeius Trogus nagyszabású, de mára nyoma veszett Világkrónikájáról, melyből kivonatot készített, ami viszont az első betűtől az utolsóig fennmaradt.

2 Budai Ezsaias (1766 - 1841)

Budai Ézsaiás (1766 – 1841)

Budai Ézsaiás református püspök 1802-ben azt írja róla: „Sokkal jobb volna, ha maga Trogus Pompeius munkája maradt volna meg… mégis hasznosan lehet vele élni az alsóbb oskolákban”. Iustinus műve III. fejezetének 5. szakaszában  emlékezik meg a Kr.e. VII. században élt sánta Tyrtaiosról.

 

 

valaszto

3 Csokonai Vitez Mihaly (1773 - 1805)

Csokonai Vitéz Mihály
(1773 – 1805)

Ezt olvasva Csokonai Vitéz Mihály A nemes magyarságnak felűlésére című versében így ír:

Ha régen érzette a hadi poézis
Neszét a sanyarú spartai vitéz is,
És bátor lélekkel ment ellenségire
A sánta Tírtéus sánta verseire…

 

 

 

valasztoCsokonai saját magyarázata:

A messéniak feltámadván a spártabéliek ellen, ezek az oraculumhoz folyamodtak, amely azt tanácsolta nékiek, hogy Athenaeből kérjenek vezért magoknak. Kértek is. Az athenaebeliek pedig csúfságból egy Tyrteus nevű sánta poétát kűldöttek nékiek. De aki egy buzdító versezetet mondván a katonák előtt, annyira fellobbantotta azokat, hogy megvervén a messéniakat, győzedelmet nyert, nem annyira kardjával, mint poézisával. A verse máig is megvan görög nyelven. Distichonokba van a munka öntve: amely vers nemét, minthogy a hexametere 6, a pentametere 5 lábból áll, még hajdan már sántának csúfolta a játszi Ovidius. – Tírtének a történetit bőven előadja Justinus.


4 II Fulop (Kr.e. 382 - 336)

II. Fülöp (Kr.e. 382 – 336)

Timotheos költő és neves auletes, azaz az aulos, kettős fuvola játékosa volt II. Fülöp makedón király   udvarában, hírnvét azonban idős korában, II. Fülöp fia és utóda, Nagy Sándor (Kr.e. 356 – 323) alatt tetőzte be harcra buzdító verseivel.
A X. század második felében keletkezett, de későbbi betoldásokat is tartalmaz a bizánci Suda-lexikon. Idézeteivel kincsestára azóta elveszett ókori műveknek. A tau betű 620. címszavában írja le a következő esetet. Nagy Sándor kitűnő politikai érzékkel manipulálta a tömeget Timotheos művészetével (például a suzai menyegzőn), ám ezúttal Timotheosnak sikerül őt harcra indítania egy döntő indulóponton. Mint a lexikon írja (Τιμόθεος, Θερσάνδρου ἢ Νεομούσου ἢ Φιλοπόλιδος, Μιλήσιος, λυρικός…), Timotheos úgy felajzotta Nagy Sándort egy harci Athéné-himnusszal, hogy az ifjú, ültéből felpattanva azonnal fegyvert ragadott, és királyinak nevezte az elhangzott zenét.

5 Memfis

6 Wright_Dryden 1668

Wright: Dryden (1668)

Timotheos Memfisben dalnokversenyen is részt vett. Életének e két epizódjából kerekített John Dryden (1631 – 1700) nagyszabású ódát 1697-ben: Nagy Sándor ünnepe, avagy a zene hatalma. Ezt előbb Jeremiah Clarke (1674? – 1707) zenésítette meg – ám ez a mű elkallódott -, majd Händel (1685 – 1759) – Newburgh Hamilton (1691 – 1761) adaptációjában – Nagy Sándor ünnepe (HWV75) címmel 1736-ban, Szent Cecília vértanú ( † 230?), a zene védőszentjének tiszteletére.

7 ceciliaMaster Altarpiece

Szent Cecília mestere: Oltárkép

A következő részlettel egy korábbi alkalommal már találkoztunk.


A 11 éves Illyés Béla (1837 – ?) nem éri el a felnőttek számára meghatározott 160 cm-es szükséges testmagasságot egy 1848-as sorozáson, így hazaküldik. Amikor megtudják, hogy lelkesítő, tüzes szavaló, körbe akarják vinni a seregben, de ő csak annak fejében áll kötélnek, ha beveszik maguk közé. Hadnagyként szerel le. Osztálytársai elejtett beszélgetése leplezi le 1850-ben. Pozsonyban deresre vonják, de túléli.

Reklámok

4 responses to “Múzsa a fegyverek közt

  1. Mint látjuk, mégsem alszik… 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Visszajelzés: Kuczka Péter | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: A pelikán vére | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: Források forrásai és Mátyás király tárcspajzsa | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s