Karneol startkő

És a város kőfalának alapjai ékesítve valának mindenféle drágakövekkel. Az első alap jáspis; a második zafir; a harmadik kálcédon; a negyedik smaragd;

Az ötödik sárdonix; a hatodik sárdius; a hetedik krizolitus; a nyolcadik berillus; a kilencedik topáz; a tizedik krisopráz; a tizenegyedik jácint; a tizenkettedik amethist.

Ján. Jel 21.19-20

1 intaglio

Ptolemaida királynőt ábrázoló karneol intaglio

A karneol nevének eredetét latinból, vörös színéből kiindulva, két iskola magyarázza ellentétesen. Az egyik a carne, hús szóból vezeti le, a másik valamilyen piros gyümölcsből: cerasusból (cseresznye) vagy cornusból (som). Utóbbit alátámasztani látszanak a korábbi nyugat-európai elnevezések, pl. az angol corneola.

2 husos som

húsos som

 • Nyelvújításkori Soma keresztnevünk a Kornél magyarosítása: a cornust – angolul: cornel – gondolták a Cornelius gyökének, ezért a somhoz ragasztottak egy betűt.
3 Sardis Gymnasium

A sardisi gymnasion

valaszto

 • A sárdius elnevezés a lelőhelyére, Lydia fővárosára, a hét ázsiai egyház egyikére és fontos regionális kultúrközpontra, Sardisra utal. Maguk a lydiaiak szfárdoknak nevezték magukat, és így felmerült a szefárd szó ilyen eredete. Ám a spanyolokra, később ezen belül a spanyol zsidókra alkalmazott szefárd szó erősebb magyarázat. Mindenesetre érdekes, hogy Szardínia szigetének harcias, vérbosszúszomjas ibér őslakosai magukat szárdoknak, nyelvük szerint tengeri népeknek nevezték.
  5 Sardus Pater

  Sardus Pater

  Szardínia nevének eredetvizsgálata aztán felolvad a mitológia álomvilágában, Sardus Pater védőistent hozzák fel. Sallustius (Kr.e. 86? – Kr.e. 35?) egy Líbiából érkező mitologikus hódítót, Sardust, Herakles (mások szerint Melqart, a „líbiai Herakles”, egyben Tyros védőistene) fiát emlegeti névadóul. A kételkedés szellemének erejét mutatja, hogy már szeretett szardínia halunk nevétől is elvitatják hagyományos eredetmagyarázatát: a tiltakozók szerint az ógörögök semmiképpen nem halásztak tőlük ilyen messzeségekben. Ugyanez a kétely övezi ilyenformán az európai szardellát is (a dél-amerikairól nem is beszélve).

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Szardínia, Medve-fok

  6 szardonikus

valaszto

 • A szardonikus (azaz erőltetett, görcsös, gúnyos) nevetés kifejezésünk görög eredetű. Szardínia szigetén él egy általuk sardonionnak, a Kelet-piemonti Egyetem és a Cagliari Egyetem kutatói szerint Oenanthe crocatának, ilyenképpen magyarul egyszerűen sáfrányos mételykórónak nevezett mérgező növény, melynek fogyasztása a halál előtti pillanatokban az arc görcsös összerándulását kényszeríti ki. A bűvös hatást öregek megölésére használták a virággal feltehetően kesztyűs kézzel bánó őslakosok. Kíméletesebb adagolásban ma a botox alternatíváját sejtik benne azok, akik a halálos mosolyban nem görcsöt, hanem éppen ellenkezőleg: izomlazulást gyanítanak. (Várjuk ki a végét.) A növényt többen le is fényképezték:

7 Oenanthe_crocata

A karneol a szintén kisázsiai Kalkhedonról elnevezett kálcédon családjába tartozik. Bár sárdiusnak, sőt, angolul olykor “sardonic gem“-nek is hívják, semmiképp ne keverjük a sárdonixszal, mely “sardisi onyx”, egy másik féldrágakő.

8 kalcedon

kálcédon

 

9 karneol

karneol

10 sardonyx

sárdonyx

 

 

 

 

 

 


További források:

5 responses to “Karneol startkő

 1. Visszajelzés: Szégyellem-állatok | SUNYIVERZUM

 2. Visszajelzés: Berillium: amint a mennyben, úgy a földön is | SUNYIVERZUM

 3. Visszajelzés: A hantmadár története | SUNYIVERZUM

 4. Visszajelzés: Pár szó a cseresznyéről | SUNYIVERZUM

 5. Visszajelzés: Halak belső élete | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s