Angyali és ördögi középkor

Te magad menj Istenhez. Hasznosabb ez neked, mint ha az összes égben lévő szentet Hozzá küldenéd.

(Albertus Magnus)

– természetesen csak egy-egy csepp, nem enged többet a műfaj.

1 Ernst Albert

Ernst: Albertus Magnus

A Doctor Univerzalis, Albrecht Bollstädt, azaz Nagy Szent Albert gróf (magyarán: Albertus Magnus) (1193? – 1280) mozgalmas életet élt. Feljegyezték, hogy amikor II. Hollandiai Vilmost, Hollandia és Zeeland grófját, holland helytartót és német ellenkirályt és kíséretét a tél közepén vendégül látta kölni otthonában, a kertjébe, Vilmost felderítendő fáradalmaiból, virágokat, meleg napsütést, gyümölcsöket, madárcsicsergést varázsolt (némi évszakegyesítéssel), továbbá pompás lakomát, ám annak fogásai elillantak a vendégek kezeiből.

2 II_Holland Vilmos

II. Hollandiai Vilmos (1227 – 1256)

Volt egy csodás serlege is, mellyel gyógyított, feldobott kötélre mászott, mint az ügyesebb hinduk, számos találmánya volt (robotgép, óra, puska és annak pora), ördögöt szelídített, országokat ívelt át röptében, és mindennek a tetejébe a bölcsek kövét is birtokolta. A régi római Szent Péter-bazilikában egy alkalommal kígyók fonódtak végtagjaira, belepték egész testét, de ő, kitépve magát halálos ölelésükből, Szent János (6? – 100?) evangéliumának szavaival megfutamította őket.
Bár a századok rideg laicizmusa már kikezdte ezeknek a történeteknek a hitelét, Albert valóban rászolgált epithetonjára, világi és egyházi téren egyaránt. Korának kiemelkedő természetbúváraként keresztény “ellenpontjává” vált Avicennának (980 – 1037) és Averroësnek (1126 – 1198), akik hírneve és megbecsültsége – a legnagyobb okkal – Nagy Szent Albert századában is töretlen volt. Sokat tett Aristoteles (Kr.e. 384 – 322) életművének elismertetéséért. Ugyanakkor éles vitái voltak az averroistákkal a “Sztagirita” (a Stageirából származó Aristoteles) csalhatatlanságáról. Arányérzéke tiltotta az általa is nagyrabecsült filozófus istenítését. Így például szembeszállt Aristoteles (rá jellemző) tévedésével, mely szerint holdszivárvány csak kétszer jelentkezik ötven év alatt. Érvelése persze (“én magam kettőt láttam egy esztendőn belül“) intellektuálisan halovány.

4 holdszivarvany Wernigerodeben

holdszivárvány Wernigerodében

5 Gobel_Dietrich_von_Freiberg

Göbel: Dietrich von Freiberg

Mindamellett szintén dominikánus tanítványa, Dietrich von Freiberg (1240? – 1320?) adta meg először tudományosan a szivárvány magyarázatát. De annyi mindenképpen elmondható Albertus Magnusról, hogy természettudóshoz méltó nyitottsággal fordult a kereszténységhez képest “alternatív” tudomány és filozófia felé. A Sorbonne-on nagy tiszteletben tartották; ő maga Kölnben Studium Generalét alapított. A Kölni Egyetem, Közép-Európa hatodik legrégebbi egyeteme, mintegy száz évre rá alapult, de a Studium Generale mint dominikánus intézmény sokáig fennmaradt, Kölni Városi Egyetemként is emlegették. Itt tanult Nagy Szent Albert legnagyobb felfedezettje, a Doctor Angelicus, Aquinói Szent Tamás (1225? – 1274) is, akinek intellektusa előtt Albert is meghajolt. Ennek az intézménynek későbbi neveltje volt Nettesheimi Henricus Cornelius Agrippa is, az okkult oszlopa.

6 Benozzo Gozzoli Saint-Thomas-Aquin-diadala

Benozzo Gozzoli: Aquinói Szent Tamás diadala

7 Agrippa_von_Nettesheim

Nettesheimi Agrippa (1486-1535?)

3 Jordanofsaxony

Boldog Szász Jordán (1190? – 1237)

Albertus Magnus egyházi pályája Padovában indult, ahol a második dömés generális, Boldog Szász Jordán hívó szavára felvette a rendet. 1260-ban IV. Sándor pápa Regensburg püspökévé szentelte, de Albertus Magnus nem volt hajlandó az erő szavával rendet teremteni az egyház rendi belviszályai között, így 1263-ban Sándor utódától, IV. Orbán pápától felmentést kért hivatala alól. 1273-ban császárt csinált: a német rendek által megválasztott I. Habsburg Rudolfot a Lyoni Zsinaton beajánlotta X. Gergely pápának.

8 Alexander_IV

IV. Sándor (1185? – 1261)

9 Urban_IV

IV. Orbán (1195? – 1264)

10 Gregor_X

X. Gergely (1210? – 1276)

 

 

 

 

 

 

 

11 I_Rudolf

I. Habsburg Rudolf (1218 – 1291)

 

 


valaszto

A Nagy Szent termetre nem lehetett különösebben magas. Egy pápai audiencia alkalmával a Pontifex Maximus kegyesen intett, felemelkedhet térdeplő helyzetéből.  Már állok – felelte Albert.

Nagy Szent Albertről különféle rosszindulatú pletykák keringenek. Azt a tudománytalanságot igyekeznek a szájába adni, hogy a férfiúi képességek fokozásául a bal nagy lábujjat és a vesetájékot javasolja bedörzsölni fokhagymát és zsályát tartalmazó tinktúrával. Merő kitaláció! Egy ekkora szenttől efféle ordas tudománytalanság teljességgel távol áll. Az igazság ezzel szemben az, hogy míg Egyiptomi titkok című alkotásában ezt a bedörzsölést fázékonyság elleni eljárásként ismerteti, az Állatokról címet viselő munkájában, tudományos érvénnyel, a következő műveleteket ajánlja potenciafokozásul:

  1. sütőben pirított farkasf*tyi türelmes rágcsálása (ordas tudományosság)
  2. veréb zsenge húsa (Mózes meg ne tudja!)
  3. tengeri csillag.

A harmadik metódusnál óvatosságra int, mert a hatás a vérzésig menően heves lehet. E zavaró mellékhatást salátalevéllel védi ki.

12 Koln_Szt_Andras Sarkophag_Albertus_Magnus

Albertus Magnus szarkofágja a kölni Szent András-templom altemplomában


13 Regensburg

A regensburgi Szent Péter-katedrális

Ezek után az “ördögi” helyett a “sátáni” lenne a megfelelőbb kifejezés. Nagy Szent Albert teljességgel vétlen abban a borzalomban, amely székhelyét, a regensburgi Szent Péter-katedrálist csúfítja. (A katedrális kétszer is leégett, és Albert rövid püspöksége alatt még nem kezdtek hozzá az újjáépítéséhez.)

14 sau

Zsidódisznó a regensburgi Szent Péter-katedrális déli támfalán

Ez pedig a “zsidódisznó“, Judensau. A XIII. századtól indulóan sokszáz éven át katedrálisokon, templomokon, ráadásul rendszerint a városok zsidó negyedeihez közelebbi falon termetes disznószobrok jelennek meg, gyakori feliratuk a Shemhamphorash, azaz Hetvenkét Szelleme Istennek, a kabbala alapfogalma, és a szobrot leírhatatlan pozíciókban rabbik egészítik ki.

15 Verbreitungskarte

A zsidódisznó európai elterjedése

A szokás nem szorítkozik Németország területére (ahol a leggyakoribb): kísértete a svéd Uppsalától a svájci Bázelig, a belgiumi Aarschottól a lengyel Gnieznóig bejárja Európát. A wittembergi zsidódisznóról Luther Márton (1483 – 1546) idézhetetlenül részletes és vitán felül egyetértő leírása olvasható az 1542-ben írt Vom Schem Hamphoras und vom Geschlecht Christi (Hetvenkét Szelleméről Istennek és Krisztus Népéről) című munkájában.

16 Luther

4 responses to “Angyali és ördögi középkor

  1. Az Angyali Doktor az én emberem: A refektórium asztalából ki volt vágva a hely, amibe a pocakját illeszthette. A poszthoz mellékelt képből is láthatjuk, hogy Aquinas nem vetette meg (az étkezés nyújtotta) világi élvezeteket…

    Kedvelés

  2. Visszajelzés: Honnan ered a szivárvány? | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s