Vörös poszt

bordeaux

A vörös – eredetileg veres – a finnugor (vogul vur, finn veri stb.) vér szóból ered. Élenkebb változata, a piros a pirításból, melyből közvetlenül fakad nemcsak a pír, de a pirkad, pörsenés, perzsel, pörköl, pirongat szavak is. Ezek apró “kalandok”, alapszavak történeteiben nagy csodákra ne számítsunk.
Csak az árnyalatokban.
A brazilvörösön, melyről Jean-Christophe Rufin (sz. 1952) regényt írt, mely viszont a brazilfából, vagy festőfából, vagy börzsönyfából (Brazília és a Börzsöny névadója) kinyerhető színezék, a legkényelmesebb túljutnunk egy szerénytelen önhivatkozással.
A rőt szavunk a német rot közvetítéssel eredetileg a szanszkrit rudhból (vörös) származik, végső szanszkrit eredete pedig itt is a vér.
A kárminpiros szónak nincs köze a latin carmenhez, amely ősibb formájában, casminként is dalt jelentett. Ám köze van a középkori latin carminiumhoz. Ez szóösszeolvadással részben az arab qirmizből, részben a szintén latin minium, ólomvörös szóból keletkezett. A qirmiz eredete a szanszkrit krmih-ja, melynek jelentése: féreg által előállított. Most derül fény a tölgy másik latin nevére – a roburral már foglalkoztunk. Ez pedig a quercus.

1280px-Quercus_coccifera1_de_maig_de_2009

A Quercus coccifera tudományos nevű tölgyfajta nedvein élősködik ez a bizonyos féreg, a bíbortetű vagy bíborbogár, még sokkal kifejezőbb nevén pirék, melyet áldott állapotában timsóval kezelve kárminpiros festékanyaghoz jut az élelmes természetbúvár. Váladéka a mai napig szerepet kap mint élelmiszeripari színezék.

1 pirek

pirék

2 pirek

terhes pirék

Rögtön hűtsük le reményeinket: a rubensi nagy, dögönyözős és vidám tömegjelenetnek, a kermessének ehhez sajnos semmi köze, a kermesse szó a holland kerk (templom) és mis (mise) szavakból tevődik össze.

La Kermesse

A walesi coch és az újgörög kokkinos szavak (a vörösre) azzal állnak kapcsolatban, hogy a tölgy segítségével nyert kitűnő színezékről tömegesen hitték, valamilyen magvacskából – görög: kokkos, latin: coccus – származik.

4 alkormos

alkörmös

A qirmiz szóból ered az alkörmös (álkermes) neve, melynek bogyóiból vörös festékanyagot nyernek ki. Ezzel aztán pálinkát is színeznek. Egyúttal a brazilfához is visszatérünk: az alkörmös másik neve nem más, mint börzsöny. Ugyancsak a qirmizből ered a karmazsin is.

A bíborbogár nevében a bíbor szó a magyarok különös tévesztésének eredménye. A bíbor természetesen nem vörös, hanem élénklila, vagy – a tyrusi vagy tíriai bíbor – mélyebb tónusú, mint azt a bíborcsiga váladékának színéből láthatjuk. A bíborosok cingulusa bíbor, azaz lila. “A Szent Bíbort csókolom” köszönés erre az övre utal. A bíborosok vértanúságot is vállaló elhivatására utaló pruszlik és bojtos kalap vérvörös színe volt a bíborosvörös, mely bíborvörössé, végül bíborrá rövidült. A kardinálispinty is innen kapta nevét.

5 Szentbibor

Szentbibor Szlovéniában

6 Cardinal

kardinálispinty

valaszto

7 szomorce

szömörce

A latin vermiculus (férgecske) – mint bíborbogár – a névadója a vermeilnek, melynek jelentése élénkpiros, sőt, a franciában pirospozsgás is.
A szír ܣܡܘܩ, summaq, piros szóból vezetik le a sumac szót, szép magyar szóval szömörcét, melyből a szattyán színezékét vonják ki.

valaszto

8 Theofrastos

Theofrastos (Kr.e. 371? – 287?)

A nagy görög természettudós, Theofrastos a ludas a cinóber (HgS) és a mínium (Pb3O4) összetévesztésében, amely évszázadokon át zavart keltett. A cinóber szó végső forrása a perzsa شنگرف, arabosítva  زنجفرة, zinjifrah. A mínium szóból származik a miniatúra és a miniatür.

valaszto

9 cinober

cinóber

minium

mínium

valaszto

A skarlátvörös skarlátja kalandos úton a késő latin sigillatusra, kis jelvényekkel, “pecsétekkel” ékesített díszes ruhára vezethető vissza (a signum szó eredete is a pecsétben keresendő), melyet később vörösre festettek. A piros arcról kapta nevét a skarlát is, magyarosan vörheny.

11 rubin

rubin

 A rubinpiros szószaporítás: maga a rubin a latin rubeus, piros szóból származik.
A velencei vörös a színét a hematit vasoxidjából nyeri. Sokak, például Van Dyck kedvenc festékanyagai közé tartozott.

12 Christ_of_the_Coin

Van Dyck (1599 – 1641): Az adógaras


További források:

Reklámok

16 responses to “Vörös poszt

 1. Igazán lenyűgöző! Amitől legjobban meglepődtem: Mindig azt hittem, hogy a “miniatűr” szó valahogy a “kicsi” latin változatából jön…

  Kedvelik 1 személy

 2. A miniatúra szóra vezethető vissza.

  Kedvelik 1 személy

 3. Na jó, de a meglepetés az volt, hogy a miniumból (azaz a színből), és nem a kicsiből jön!

  Kedvelik 1 személy

 4. Igen, elég különös.
  A miniatúrákhoz sok ólomfestéket használtak (fehéret, vöröset egyaránt). Az igényes kék színhez a mai Afganisztán területéről szállítottak lapis lazulit.

  Kedvelik 1 személy

 5. Ez a vörös poszt egyáltalán nem vörös posztó a szemünkben! Apropos, van valami közös a posztó, illetve a post, poszt, posta szavakban? Az utóbbi három rokonsága meglehetősen plauzibilis, majdhogy nem nyilvánvaló.

  Kedvelés

 6. Olaszul a poszt mint tisztség posto ugyan (maga a posta a “posztokon” pihentetett lovakból származik), de a posztó a posztavityból jön, Tótfalusi se érti, hogyan.

  Kedvelik 1 személy

 7. Mivel a posztávity kiéllítást, kirakást, kihelyezést jelent, az volna a teljesen légbőlkapott tippem, hogy a vásárokon az eladandó javakat a posztóval lefedett asztalkákra helyezték ki.

  Kedvelés

 8. Szellemes!
  Ez az ősforrás szanszkritig megy vissza, nem érdektelen okfejtéssel.
  http://wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Poszt%C3%B3

  Kedvelés

 9. Visszajelzés: Berlini kék | SUNYIVERZUM

 10. Visszajelzés: SUNYIVERZUM

 11. Visszajelzés: Pár tál étel | SUNYIVERZUM

 12. Visszajelzés: Tőzsdei hírek | SUNYIVERZUM

 13. Visszajelzés: Szarvashibák | SUNYIVERZUM

 14. Visszajelzés: Cinóber, sárkányvér, jakabfű-lepke | SUNYIVERZUM

 15. Visszajelzés: Asztrildok | SUNYIVERZUM

 16. Visszajelzés: Titokszerű, sötét tekintetű ember a sűrű erdőben | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s