A fizikai munka hőse

1 BlohincevA koppenhágai iskola és a statisztikus kvantumelmélet közti küzdelem a Szovjetunióban is megjelent. A szovjetorosz fizikusok ismeretei a koppenhágai iskola képviselőitől származtak, így ott ez látszott eluralkodni, hiába kapott “odakint” valamelyes erőre a többek közt Einstein (1879 – 1955) képviselte statisztikus vonal. Bár a világ Einstein megközelítését tekintette “materialistának” és Niels Bohrét (1885 – 1962) “idealistának”, a Szovjetunióban az erőviszonyok következtében ez megfordult. A Bohr-doktrína ideológiai erőre kapaszkodott mint “materialista”. Blohincev fokozatosan bővülő és javuló kvantumfizika tankönyvet írt ebben a szellemben, mely az egész világon elhíresült. A háború után azonban fordult a kocka. Sztálin (1878 – 1953) nyűgösködött a részletektől, nem akart elődje hibájába esni, aki magát kozmogónusként is felléptette, ami világszerte kacajba fúlt. Azt is pontosan tudta, hogy mindkét iskola képviselői elvetendő idealisták, és kamarillapolitikai fordulatok vezettek a Bohr-doktrína megerősödéséhez. Ugyanakkor értesült róla, hogy éppen ez az a megközelítés, ami világszerte is az elfogadottabb. – Majd mi megmutatjuk!

2 Blohincev

Zsdanov tartott egy filozófiatörténeti előadást, melybe beleszőtte az új, statisztikus doktrínát. Egy éven belül lecserélték a Szovjet Tudományos Akadémia vezérkarát, kutatóintézeteket zártak be. Bohr és követői hivatalosan idealisták lettek.


3 Fok

Vlagyimir Alekszandrovics Fok (1898 – 1974)

 

A követők, élükön Fokkal, sorra gyakoroltak önkritikát dörgedelmes cikkekben. Az ötödik hadoszlop külföldön is pénzelni kezdte a statisztikus szemlélet kutatóit. Blohincev pedig szépen átírta az egész tankönyvét az ellenirányzat szellemében.

valaszto

Post scriptum: Blohincev életrajzi adatait célszerű orosz nyelven keresni, cirill betűkhöz a legkényelmesebben a Google fordítójával juthatunk. A fordítógép azonban váratlan intelligenciájáról tesz tanúbizonyságot:4 Blohincev

Reklámok

4 responses to “A fizikai munka hőse

  1. Óriási!! Tudja a Google fordító, hogy valakit nagy tisztelettel úgy kell megszólítani illetve megemlíteni, hogy először a keresztnevet, majd az ótcsesztvót mondjuk, családnév nélkül.

    Kedvelik 1 személy

  2. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: A biológia és a Gazda | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s