További pettyek és köntösök

1 katicaA vendég itt marad vagy por-palástyában;
 vagy, ha inkább tetszik, szebb dominójában,
 eggyik németesen, másik slafrokjában,
 s ki nem vévén senkit, mindnyájan lárvában;

Én pedig felöltvén farsangi ruhámot,
 s fejemre feltévén doktor parókámot,
 s hegy oldalában ütöm fel tanyámot,
 s ott várom meg magam inas poétámot.

(Verseghy Ferenc:
 Rikóti Mátyás, X. Dal.)

valaszto

A kétféle dominó: a játék dominókockája és a köntös közötti kapcsolat homályba borul. Az egyik álláspont szerint a játék kapta a köntösről a nevét, amely fekete volt, és későbbi farsangi ruhadarabként fehér pettyek vagy legalább foltok, ruhakiegészítők is kerültek rá, mások szerint a fekete színe miatt nevezték el a köntöst a dominókockáról.
Ez utóbb magyarázatot teszi valószínűtlenné, hogy nem a dominó az egyetlen olyan öltözetkiegészítő az egyházi életben, amely az Úr, Dominus nevét hordozza. Maga a dominó eredetileg egy egész testet beborító, csuklyás köpenye volt egyházi személyeknek, nyilvánvalóan praktikus okokból – ha papi öltözékben nagy hidegben igyekezni kellett, a kabát nemigen jött volna számításba.2 Masecha Olyan kiválóan burkolta viselőjét, hogy karrierje természetes módon folytatódott farsangokban, “maszkabálokban”, “dominó maszkkal”, azaz álarccal kiegészülve. (Az Oxford szótár általánosságban a köntöst viselő úrra vezeti vissza a szót  – ami azért valószerűtlen, mert ilyen alakban az “úr” szót seholsem használták.) Később már a dominó fekete színétől is eltekintettek:

“Tisztelt uram! Gyakran hallottam már, hogy ön Magyarhon legjelesebb jogásza. Égek a vágytól, hogy e jeles férfiúval – noha szerény és tudatlan nő vagyok – megismerkedhessem. Ma este sárga dominóban ott leszek az álarcosbálban, ismertetőjel: egy oleander virág a bal kézben. A nagy jogász ismeretlen tisztelője: Bellaria. N. B. Biztossan eljöjjön.”

(Lovik Károly: Az aranypolgár)

A Domino az Úr szó tárgyesete, a mise utolsó szava (a mondat: Áldjuk az Urat, Benedicamus Domino) a pap részéről a “lilaruhás” miséken, azaz nagyböjtben (a negyedik vasárnapon kívül), adventben (a harmadik vasárnapon kívül) és gyászmiséken. Fantáziánk összekapcsolhatja a hidegebb hónapokkal a dominót mint utolsó szót a távozó pap látványával.
A dominicale ugyanakkor fehér gyolcskendő volt, melyet áldozó nők a fejükre, vagy ostyát átvevő kezükre borítottak.
A dominójáték a dominónál mint csuklyás köpenynél legalább száz évvel fiatalabb. Neve eredetéül a valószínűsíthető, de nem bizonyított dominó (öltözék) mellett felmerül, hogy a játék nyertesét a vesztes esetleg úrnak szólíthatta, vagy hogy a kezdőlépés megtevője “uralja” a játékot, de ezek a magyarázatok ugyanott buknak meg, mint az Oxford szótár már idézett levezetése a köntösről: a dominó, domino szóalak nem merül fel a dominus ragozatlan változataként.


további forrás: http://www.etymonline.com/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s