Pantyelejmon nadrágja

 

1 Panteleimon 15th_c

Szent Pantaleon (275 – 305?)

Szent Pantaleon (275 – 305?) neve szerint oroszlánerejű (más, kegyesebb névmagyarázattal: mindenkivel együttérző), orvos, nagyvértanú, a 14 segítő szent egyike, az orvosok védőszentje. Korakeresztényi életrajzát számos csodás elem gazdagítja, egyebek között megállapították, hogy lefejezésekor nyakából nem vér, hanem tej folyt. Tiszteletét Dunapentele neve is őrzi.

valaszto

2 Stratelate

Szent Stratelates Tódor († 319)

A járványok sújtotta Velence számára fontos volt olyan védőszentet választani, aki hatékonyan oltalmazza a Serenissimát a betegségektől. Lukács evangelista († 84?) mellett, aki szintén orvos volt, a keleti egyházban rendkívül megbecsült Pantaleon (Pantyelejmon) emiatt Velencében is óriási tiszteletnek örvendett. Mindamellett, a közhiedelemmel ellentétben nem ő, hanem Stratelates (“generális”) Tódor nagyvértanú és katonaszent († 319) volt – egy újabb szent megemlékezéseink sorában, akinek még a darabszáma is kérdéses – a város védőszentje.

3 Szent Todor iskola

Sárkányölő Szent Stratelates Tódor szobra a velencei Szent Tódor Iskolánál

4 stealing-of-the-body

Szent Márk hamvainak kicsempészése a velencei Szent Márk-templom mozaikján ábrázolva

Ám 828-ban (vagy 815-ben?) az Alexandriában mártírhalált halt Szent Márk evangelista (14? – 72?) hamvait bátor velenceiek egy kis csoportja disznóhúsba rejtve Velencébe csempészte. (Nem biztos, hogy a maradványok hiteltelenek, ugyanis a helyi keresztények gondosan adták át generációról generációra.) Innentől kezdve az evangelista tisztelete, érthetően, nőttön-nőtt Velencében, de mintegy száz évnek is el kellett telnie, hogy átvegye a védőszenti tisztet Szent Stratelates Tódortól. Velencében, Pantaleon tiszteletének hála, addig is voltak oroszlánszobrok, innentől azonban robbant az oroszlándemográfia, hiszen az oroszlán Márk evangelista jelképállata is.

5 Tintoretto

Tintoretto: Szent Márk földi maradványainak elhozatala Alexandriából

6 Lorsch Codexaureus

Szent Márk és oroszlánja a lorschi Aranykódexben

7 Carpaccio leone_di_san_marco

Carpaccio: Szent Márk oroszlánja

Vagyis nem volt szó a korábbi védőszent emlékét sértő azonnali cseréről, elégedetlenségről a közbenjárásának hatástalansága miatt, és különösen nem Szent Pantaleonnal kapcsolatban, aki nem is volt védőszent, viszont megbecsültsége csorbítatlanul fennmaradt. A néplélek jóval később mégis ez utóbbit tekintette balszerencsés vesztesnek, és ilyenként, csetlő-botló, pápaszemes, nadrágos hivatalnokként ábrázolta a commedia dell’artében. Ebből ered pantalló szavunk.

8 Martyrdom_and_Apotheosis_of_St_Pantalon_-_Gian_Antonio_Fumiani_-_San_Pantalon

Fumiani: Szent Pantaleon vértanúsága és megdicsőülése (a velencei Szent Pantaleon-templom mennyezetfreskója)

Reklámok

2 responses to “Pantyelejmon nadrágja

  1. Ma sem csalódtam. 🙂

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s