Papagáj

1 papagaly

A “papagáj vagy papagály” vitát egyértelműen eldönti a helyesírási szabályzat, ezen a ponton akár be is fejezhetnénk. De egy kicsit menjünk tovább, és fogalmazzuk át a kérdést tudománytalanná: hogy lenne “helyesebb leírnunk?
Mint nyelvi szakértők, köztük Mártonfi Attila felhívja rá a figyelmünket, nincs az a “nyelvfejlődés”, mely hagyományos ly-ból j-t állít elő.
A szó írásmódját szükségképpen befolyásolja az, hogy milyen irányból került nyelvünkbe. Ha a közvetítés német (Papagei), nyilván fel sem merül az ly-os írásmód. Ám a magyarba a szó máshonnan került, közvetlenül talán az olasz pappagallóból, mert eredeti magyar írásmódja szerint papagál (sőt, papagár, papagány, papogány), és 1801-ből Mártonfi Attila már papagályt mutat ki. Talán a későbbi német hatás okozta, hogy az 1903-as iskolai helyesírás már a j-s írásmódot teszi kötelezővé. Ám mint gondosan utánaszámoltak, nemcsak Alfred Edmund Brehm (1829 – 1884) Állatok világának 1900-ban induló magyar fordításában hemzsegnek a papagályok (104-en, szemben a 68 papagájjal), de a Nyugatban is 14 papagály szerepel – ám kísérteties módon szintén 68 papagáj. Vagyis sokáig párhuzamosan élt a két változat.
Regénycímekben sokáig megmaradt papagálynak. A legnagyobb túlélő Harry Hervey (1900 – 1950) kalandregényének magyar fordítása. A távol-keleti zsiványról, Black Parrotról írt könyv magyar fordítása rendszerint Fekete papagáj, de a Széchenyi Könyvtár őriz egy becses 1959-es kiadást (Allschwil: Szerday, 1959, Délibáb regények, Svájci Magyar Könyvkiadó) Fekete papagály fordítással.

2 Allschwil

Allschwil

De még 1924 októberében is megalakulhatott a Royal-Orfeum épületében “egy intim kis fészek” Papagály névvel.


A papagáj szó eredete kellemesen tekervényes. Nyugat-afrikai megtermékenyítésre gyanakodnak, amely a hangutánzó ببغاء, babagha szóval ajándékozta meg az arab nyelvet. A bizánci görögök felkapták, és lemondva ősi ψιττακός (psittakos) szavukról, mely megfejthetetlen irányból érkezett jövevényszó, áttértek a παπαγάλος (papagalos) szóra, melyet mind a mai napig használnak, és amely “apostoli szóként” áradt szét a világban. De nem az egész világban: ugyanis a madár nevének ismert egy egészen más leszármazása is.
Az angol parrot szó eredetmagyarázói két iskolába sorolhatók: a parókia és a paróka lehet a végső forrás. Már 1520 körül említik. A “közönséges” papagáj eredetéül a középfrancia Pierre becézett alakját hozzák fel, ám az ara papagáj, parakeet 1620 táján felbukkanó nevének közvetlen eredete az ófrancia paroquet, mely az olasz parrochetto, “papocska” átvétele, azaz a parókus becézése.

Maga a parókia egyházközség vagy paplak, a körzet és közösség görög szóból ered, a παροίκος (paroikos) közvetlen értelme szomszéd (közeli ház = para oikos).

Így az egyik elmélet. A másik ravaszabb. A latin pilus, haj szóból egyesek üggyel-bajjal vezetik le a peruke, azaz paróka szót, olaszul parrucca, melyet becéznek: parrucchetto, és az ara papagáj kackiás sityakját gondolják “kis parókának”. Szépséghibája az elméletnek, hogy nem az arának, hanem a kakadunak van kackiás sityakja.

3 narancsbobitas kakadu

narancsbóbitás kakadu

4 sarga_kek ara

sárga-kék ara

Az ara nyilvánvaló nyelvi leszármazottja a parakeet valamelyik változatának. De a nyelvi küzdelem Angliában sem volt vértelen. Ottani mércével mérve a “parrot” és a “parakeet” szavak igencsak későn bukkantak fel. Az előd, amelyet legyőztek, nem nehéz kitalálni: a papagáj. Közelebbről popinjay (a szót ma is használják az üres fecsegőkre). A XII. századi ófrancia papegaiból vették át, a “jay” “madárképző” az angolban, maga a jay mátyásmadár.


további források:

Reklámok

2 responses to “Papagáj

  1. Hát ez csodálatos! 🙂 Tudjuk persze, hogy az apropot a Kakadu variációk adták, de ez bocsánatos bűn. 🙂

    A jay további leágazása az angolban a jay walking, amikor a gyalogos nem a kijelölt átkelőhelyen keresztezi az utat.

    Köszönöm, Kedves Süni!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s