A még rőtebb pap

NPG 4585; Hewlett Johnson by Vera Mukhina

Vera Muhina: Hewlett Johnson

“A hadsereg sok millió emberből áll és ezek nem mind angyalok. Vannak, akik nem úgy viselkednek, mint ahogy szeretnők. De ne feledje el, hogy a halál mezőin küzdötték át magukat, sokezer mérföldön keresztül, szüntelenül harcolva. Érzik, hogy győztesek és akik nem egészen jók, azt hiszik, hogy a győztesek tehetnek, amit akarnak és úgy viselkednek, ahogyan nem lenne szabad. Kérem értse ezt meg és ne ítélje el őket.”

(Sztálin pohárköszöntője Benešhez, idézi Hewlett Johnson érseki személynök, Szovjetsiker 45.o., Szikra Kiadás Budapest, 1949)

Il Prete Rosso“, Vivaldi (1678 – 1741) lelkesedése kora társadalmi problémái iránt az Ospedale della Pietà, azaz az árva és elhagyott leányok intézetének zenetanáraként kismiska volt ahhoz képest, amit évszázadokkal később a “Red Dean“, a Munka Vörös Zászló Érdemrendjével és Sztálin-békedíjjal (valamint a vele járó mintegy százmillió -!- mai forintnak megfelelő pénzjutalommal) kitüntetett fáradhatatlan kommunista, Hewlett Johnson atya (1874 – 1966) produkált hajthatatlan Sztálin-túlfűtöttségében.
Bertrand Russell (1872 – 1970) akadályoztatása miatt ő elnökölt és szónokolt azon az 1917-es manchesteri gyűlésen, amely a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat meleg szavakkal köszöntötte, elsők közt a világon. A nagy kísérlet óriási emberáldozatáról tudomása volt, erről hosszú élete folyamán a kezdetektől mindig mint “a múlt káros, meghaladott gyakorlatáról” nyilatkozott (bár még az sem bizonyos, hogy ma végleg túl vagyunk rajta). Lenin (1870 – 1924) és Sztálin (1878 – 1953) iránti buzgalma túláradó volt, ez azonban nem akadályozta egyházi előmenetelét. 1931-ben Canterbury érseki személynökévé választották.
A Szovjetunióban kétszer is járt, nagy lelkesedéssel, 1934-ben és a sztálini terror tetőpontján, 1937-ben. Széleskörű tapasztalatairól, melyeket szóról-szóra az általa elnökölt Szovjet Kulturális Kapcsolatok Társasága brosúráiból és más, hasonló füzetekből merített, könyveket írt. Három könyvét is kiadták magyarul, keményfedelű, színes borítóval. (A zárójelben a keletkezés éve.) Stílusa kellemes és gördülékeny.

  • A világ szocialista hatoda (1939)
  • A szovjethatalom (1940)
  • Szovjetsiker (1947)

Ugyan nem volt tagja a Brit Kommunista Pártnak, de újságjuk, a Daily Worker szerkesztőbizottságának ő volt az elnöke. Az Oxfordba menekült Einsteint (1879 – 1955) 1931-ben baráti szavakkal invitálta előadásra, de Einstein jobbnak látta visszautasítani a felkérést, nem rokonszenvezvén a kommunizmussal, sőt, akkor már kételyeket táplálva a pacifizmus iránt is.
Johnson világot járt ember: találkozott Mao Ce-tunggal (1893 – 1976), Fidel Castróval (sz. 1926), mi több, amikor a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének meghívására Magyarországra érkezett (1947 augusztus 17-én), itteni tartózkodása során Sztálin legjobb magyar tanítványával, Rákosival (1892 – 1971) is.

3 Malenkov

Johnson Malenkovval

Több nyugati egyházi vezetővel együtt a II. világháború alatt rávették Sztálint, állítsa vissza a moszkvai patriarchátust, aki ezt, erősítendő az aktuális szövetségi rendszert, meg is tette.

2 Csu En_laj

Johnson Csu En-lajjal a Tienanmen téren

4 kompania

Chaplin, Pauling, Johnson

És lám… 1956-ban, a magyar forradalom leverésekor, ami után, két hónap leforgása alatt emiatt veszítette el tagságának negyedét a Brit Kommunista Párt, az akkor már idős főpapot diákok félve keresték fel, aláírna-e egy tiltakozást a Szovjetunió inváziója ellen Magyarországon. – Mi az hogy! – kiáltotta Johnson. – Én leszek az első aláíró!

5 1956

Diákok fontolgatják, hogy kérjék fel Johnson érseki személynököt a magyar forradalmat támogató petíció aláírására


források:

Reklámok

One response to “A még rőtebb pap

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s