Mo(n)(c)tezuma

1 Alejo Carpentier

Alejo Carpentier (1904 – 1980)

A kubai Alejo Carpentier  1709-ben játszódó, Barokk zene (1974) című kisregényében a névtelen főszereplő Montezumának  öltözve ismerkedik össze Vivaldival (1678 – 1741) a velencei karneválon, aki innen kap ötletet majdani, 1733-as Motezuma (RV723) című operájához.

valaszto

2 Moctezuma

II. Moctezuma (1466? – 1520)

Montezuma népszerű operahős volt a barokk korban és később is. II. (Nagy) Frigyes is írt róla operaszövegkönyvet udvari szerzője, Graun (1704 – 1759) számára. A barokk felfogásban Montezumát nem pozitív hősként vagy tragikus áldozatként mutatják be, hanem ármányos cselszövőként. A cselekményekben amúgy, magától értetődően, a szerelmi szálak tengenek túl.

4 Nagy

II. (Nagy) Frigyes (1712 – 1786)

valaszto

3 szerzok

Motezuma-operaszerzők

II. Moctezuma (feltételezett gyilkosával ellentétben) valóban nem a hősiességével szerzett magának hírnevet. A konkvisztádorok erejét túlbecsülte, számos engedményt tett nekik, de a mexikói földet dúló spanyol hadvezér, Hernán Cortés ennek ellenére az ellene lázongó törzsekkel lépett szövetségre, hamar felismerve az ellenségeskedés fő okát: ebben a korban nemcsak különösen kegyetlen, de anakronisztikus is volt az áldozatbemutatáshoz az uralkodó által megkövetelt jelentős emberadó. Cortés kezére játszott, hogy az inkák Quetzalcoatl isten visszatérését várták, akit szakállas, fehér arcú ember formájában képzeltek el, épp olyannak, mint Cortés.

5 Hernan Fernando Cortes

Hernán Cortés (1485 – 1547)

6 Quetzal

Quetzalcoatl másik megjelenési formája: a tollaskígyó (kvézál)

valaszto

Az uralkodó tárgyalni hívta Cortést, aki rosszat sejtve maga ejtette foglyul II. Moctezumát. A császár a palotájának erkélyéről hirdette volna ki a behódolása újabb állomását, amikor lázongás tört ki, kövekkel hajigálták, nyilak záporoztak rá. Súlyos sebeibe három nap után belehalt, de nem zárható ki az idegenkezűség… Cortés maga határozottan visszautasította a vádat. Egyes leírások szerint a legsúlyosabb követ a spanyolokhoz közeledni nem kívánó Cuauhtémoc (1495 – 1525) vetette rá. II. Moctezuma haláláról számos mendemonda támadt, mert emléke összekeveredett hős utódjáéval, Cuauhtémocéval. Ő lett az inkák utolsó császára, és bár a spanyol hódítók csak nehezen tudták bevenni az általa védett azték fővárost, Tenocstitlant – a földig rombolása utóbb könnyebben ment -, meghagyták posztján.

8 Izaguirre Cuauhtemoc

Izaguirre: Cuauhtemoc megkínzatása

Kínzásokkal próbálták kicsikarni belőle a legendás azték kincs rejtekhelyét, mindhiába. Cortés Hondurasba vitte magával a császárt, ám visszatérve, amikor egy spanyolellenes összeesküvésről értesült, Yucatánban felakasztatta.


Vivaldi sok műve „szunnyadt” évszázadokig, de az, hogy a Motezuma az újabbkori Vivaldi-reneszánsz olyan kései pillanatában mint 2002-ben került elő, rendkívülinek mondható.

A Vörös Hadsereg zsákmányul ejtette a patinás Berlini Sing-Akademie kottatárát, amely kalandos úton Kijevben kötött ki, ahol nem sok ügyet vetettek rá. Az Európához közeledés jegyében aztán visszaszolgáltatták eredeti tulajdonosának, és ennek során fedezte fel Steffen Voss (sz. 1969) zenetörténész a Motezuma részleteit. Federico Maria Sardelli (sz. 1963) jeles Vivaldi-dirigens be is mutatta a művet Rotterdamban, 2005 június 11-én. Gondolta, az év július 18-án az olasz Bargai Fesztiválon is előadja. Tévedett: a Sing-Akademie szerzői jogi pert nyert ellene. Mert bár nem ők szerezték a közel kétszáz éves operát, egy törvénycikk szerzői jogokkal ruházza fel egy mű tulajdonosát akkor, ha a mű hosszabb ideig elérhetetlen volt. Úgyhogy Sardellinek be kellett érnie azzal a tetemes bírsággal, amit a rotterdami előadás miatt kellett fizetnie.

7 Gaertner Singakademie 1843

Gaertner (1801 – 1877): A Berlini Sing-Akademie (1843-ban)


forrás: http://www.aztec-history.com/moctezuma.html

Reklámok

One response to “Mo(n)(c)tezuma

  1. Visszajelzés: A parányi ökörszem, az ember és valamelyest a kvézál előtör barlangjából | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s