A megoldás

A solutio latin eredetiben se feloldást, se megoldást nem jelentett. Kémiai értelemben 1590 körül kezdték alkalmazni, matematikai értelemben bő fél évszázaddal azt megelőzően. Az eredeti jelentés “lazítani, kötést kioldani” volt.
A megoldás és kioldás közti kapcsolat azonban mélyebben és régebben él egyes népek gondolatvilágában.

1 toraja

Ifjú toradzsák

A Sulawesi (nekünk: Celebesz) szigetén élő toradzsa nép (nevük felföldit jelent) összefüggésbe hozza a rizs kihajtását, kibomlását rejtvények megoldásával. Rizs ültetésekor feladványokkal kedveskednek egymásnak, amelyeket feltétlenül a rizs szárba szökkenése előtt meg kell oldani. Ez nem köti a rizs beérését a feladvány megoldásához, de ha valaki arra képtelen, szégyenben marad. A rejtvényeket ünnepélyes keretek között teszik fel, melynek lényege az éneklés, amellyel egymást is, a rizst is buzdítják. A rizs előtt a fő gabonatáplálékuk a köles volt, és erre ugyanaz a szavuk, mint a rejtvényre (waile). Graubündenben a gabona kibomlását szintén népies játékok és feladatok kísérik.

2 Graubunden

Graubünden

(A többféle képzett alak közül egyet megemlítve a feloldozás, abszolúció az oldás tetőfoka: a latin absolutio a “teljes eloldást” jelentette. Ebből a “teljes” ragadta meg a népek képzeletvilágát. Az abszolút érték algebrai kifejezés 1907 előtt nem érhető tetten.)

A magyar “kifejt” és “megfejt” szavak hasonló kapcsolatban állnak. A fejt viszont a feslik műveltető származéka, hasonlóan az ejt / esik stb. párokhoz. A feslik az elold értelmű vogul pist leszármazottja.


források:

Reklámok

One response to “A megoldás

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s