Un momento d’un dolce contento –

– és nem sokkal több Cézár társaságában.
Az 1724-es Julius Caesar Egyiptomban HWV17 (vagy, magyar fordítási hagyományokhoz igazodva, Julius Caesar) Händel (1685 – 1756) Don Giovannija: mind a felépítése, mind az egyes számok megformálása oyan tökéletességről árulkodik, hogy aki válogatás- (“highlight”) CD-t akarna készíteni belőle (nyomorultul meg-megpróbálják), a teljes három és fél órás művet bele kellene tennie a “válogatásba”.

A Mozart (1756 – 1791) előtti idők legnagyobb operájának szokás tartani, de ez igazságtalan Monteverdivel (1567 – 1643). Mindenesetre az opera seria műfajának fokozhatatlan csúcsteljesítménye, és ahogy Nietzsche (1844 – 1900) mondaná, nem merülhet bele csöbör anélkül, hogy kincsekkel dúsan megrakodva érkezne fel (szépséghibája az idézetnek, hogy Nietzsche ezt tulajdon Im-ígyen szóla Zarathustrájáról nyilatkoztatta ki).
Mindjárt az elejéről a megözvegyült Cornelia Metella (Kr.e. 73? – 48 után) panasza (Minden vigasztól megfosztottak). A megölt Pompeius (Kr.e. 106 – 48) a második férje volt, neki ő az ötödik felesége.

A szövegíró ezúttal is Nicola Francesco Haym (1678 – 1729). Szövevényes, de pszichológiai megfigyelésekben gazdag művet alkotott, számos forrásra, részben Titus Livius (Kr.e. 59 – Kr.u. 17) töredékeire támaszkodva, melynek szerelmi szálai között ezúttal a legfőbb, Julius Caesar (Kr.e. 100 – 44) és VII. Kleopatra Filopator (Atyaszerető, esetleg: Atyja által szeretett) (Kr.e. 70? – 30) valóságos. A társuralkodó, XIII. Ptolemaios Theos Filopator (Atyját szerető isten) (Kr.e. 62? – 47?) a cselekmény idején 14 éves. Őt ezért öregíteni kellett, hogy a barokk kor felfogását a ptolemaidákról kellően érvényre lehessen juttatni.

1 Ptolemaidak

Ptolemaiosok Nr. XII – XV.

valaszto

VII Kleopatra

VII. Kleopatra

(Az ármányokat, hitszegéseket kedvelő utókor elismerőleg skatulyázza be a görögöket a “ravasz” népek közé, ami éppoly igaztalan általánosítás, mint a skótok közkeletű megbélyegzése. Minden nép ravasz és takarékos, erre bizonyíték a puszta létezésük – a szigorú szabály alól legfeljebb a nemlétező népek jelentenek kivételt. Politikai korrektségünk mégis megbicsaklik az egyiptomi görögség tetteit látván. Uralkodóik és hivatalnokaik a csalárdság, vérontás, korrupció olyan mélységeibe ereszkedtek alá, melyekhez csak mai népek viselkedése fogható.)


A következő részletben a címszereplő vadászkürt zsongása közepette politológiai tapasztalatairól számol be, amikoris a jó politikus és a vadat becserkésző vadász működése közti párhuzamokat világítja meg. A jelen levő XIII. Ptolemaios érteni látszik a szóból.


A történet…

2 Fouquet Pompeius futasa Farsalosbol

Fouquet: Pompeius futása Farsalosbol

A nagy római polgárháború során a Farsalosban Kr.e. 48-ban megvert Pompeius Egyiptomban keres menedéket, ahol XII. Ptolemaios Auletes (Fuvolás) (Kr.e. 117 – 51) két fiatal gyermeke, XIII. Ptolemaios Theos Filopator és atyja korábbi társuralkodója, VII. Kleopatra Filopator, egyben öccse felesége osztozott a trónon mindaddig, amíg XIII. Ptolemaios seregei el nem űzték VII. Kleopatrát. A partra lépő, oltalmat kérő római hadvezért azonnal elfogják, és az őt üldöző, kisvártatva megérkező Julius Caesarnak a király Pompeius levágott fejével igyekszik kedveskedni.

3 Pompeius Koppenhagaban

Pompeius feje Koppenhágában

valaszto

4 Julius Caesar

Julius Caesar

Ám a consul tájékozódik, és felháborodva inkább a sereget gyűjtő VII. Kleopatra mellé áll. Ez megér néhány könnycseppet, amelyet Julius Caesar ejt ellensége halálán. A király előnyomulása súlyosan fenyegeti a consult, de felmentő római seregek segítségével megfordítja a harc állását. XIII. Ptolemaios elesik a csatatéren. Julius Caesar beleszeret VII. Kleopatrába, szerelmük gyümölcse az egy év múlva születő Caesarion (Kr.e. 47 – 30). Caesar úgy rendelkezik, hogy VII. Kleopatra és még ifjabb öccse, egyben újabb férje, XIV. Ptolemaios II. Theos Filopator (Kr.e. 59? – 44) együtt uralkodjanak Egyiptomban. Fegyveres támogatással biztosítja választottai uralmát, de ő maga Kr.e. 47-ben Syria felé távozik az országból. Kr.e. 44 március idusán a két társuralkodó és Caesarion már hosszabb ideje Rómában tartózkodik Caesar egy Tiberis menti palotájában (közfelháborodásra). Julius Caesar halála után biztosabbnak tartják visszatérni Egyiptomba, ahol, a biztonságát tovább fokozandó, VII. Kleopatra megöleti XIV. Ptolemaiost. Újabb társuralkodója a három éves fia, Caesarion lesz XV. Ptolemaios Kaisar (Caesar) néven. valaszto

5 Augustus
Octavianus (Augustus)

Az atyja, Caesar halála nyomán kitört következő hosszas polgárháborús korszak egyiptomi lezárásaként Octavianus (Kr.e. 63 – Kr.u. 14) Kr.e. 30-ban megöleti vérrokonát, a királyt, mondván hogy hamis a beállítás, mely szerint ő Julius Caesar fia lenne. VII. Kleopatra sokadik öngyilkossági kísérlete sikerrel zárul, de a hagyományos elképzeléssel szemben bizonyos, hogy nem a magára eresztett kígyó öli meg. Ugyanekkor Egyiptom római provincia lesz, de Octavianus az általa megöletett XV. Ptolemaios Kaisar utódjaként, uralkodóként szerepel az egyiptomi feljegyzésekben.


források:

Reklámok

3 responses to “Un momento d’un dolce contento –

  1. Visszajelzés: Kacsák és ellenkacsák | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Julius Caesar és egyiptomi vadászhadteste | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: Napfivér, Holdnővér: búcsú a ptolemaidáktól | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s