Sándor király és Händel újabb Ptolemaiosa

Syria: Acre (Ptolemais) 
Walter Savage Landor (1775–1864)

NO city on the many peopled earth
Hath been the witness of such valiant deeds
As thou hast, Ptolemais!…

1746 április 16-án a jakobita lázadás a cullodeni csatában csúcsosodott ki (az utolsó, melyen angol király megjelent), és a Hannoveri ház egy órás küzdelemben katonai értelemben végleg felmorzsolta a katolikus ellenállást. (Diplomáciai értelemben a további próbálkozások messze elhúzódtak.) Händel (1685 – 1756) hosszasan, művek sorával ünnepelte a diadalt (nem feledkezünk meg erről a közeli jövőben). Az ünneplő oratóriumok sorában a negyedik az 1747 nyarán komponált, de csak 1748 márciusában bemutatott Alexander Balus.
A mű igen népszerűtlen. Régebbi korokban, amikor, beszédes tanúnk rá a próbálkozó Horst-Tanu Margraf karmester (1903 – 1978), a zenei világban nem volt meg a felkészültség a barokk énekes művek helyes kottaolvasására, egy-egy mű népszerűtlenségét a szövegkönyv esetlenségeire fogták. Ami abszurdum. A barokk korban valamelyest érdekelhette a közönséget a történet, később azonban ennek semmi jelentősége nem volt, leszámítva egy-egy zárt szám vagy jelenet szövegét. Esetünkben a kasszasikert hozó számok hiánya vagy az igényes “orientális” hangszerelés okozhatja a különben vonzó, nagyszabású mű háttérbe szorulását (mandolin és hárfa egészíti ki az apparátust).

1 Thomas_Morell_by_hogarth James_Basire

Hogarth (1697 – 1764) után Basire (1703 – 1802): Thomas Morell (1703 – 1784)

Thomas Morell számos jó oratóriumlibrettót írt Händel számára, de ez semmiképpen sem tartozik közéjük. A Makkabeusok I. könyvének nem éppen torzításmentes, de erőteljes szövegét Jók és Rosszak rokokós hangulatú “kerti mulatságává” torzítja.


Történetileg, biblikusan és zeneileg…

2 AlexanderIBalas CleopatraThea

Kleopatra Thea Euergetis és I. Alexandros Balas

3 DemetriosISoter

I. Demetrios Soter

I. Alexandros Balas (Király?) († Kr.e. 145) a seleukida birodalom belső egyenetlenségei és a külpolitikai egyensúlyozás következtében syriai trónkövetelőként léphetett fel, mi több, első nagy támogatójával, az I. Demetrios Soter (Megváltó) (Kr. e. 187? – 150)  seleukida uralkodó által elűzött babiloni satrapával, a magát Rodoson meghúzó Herakleidesszel karöltve – közemberi származása dacára – elterjesztették, hogy ő IV. Antiokhos Epifanes (Isteni megjelenésű) (Kr. e. 215 – 164) fia valamilyen úton-módon. A kisebb helyi uralkodók mellé támogatóul felsorakozott egy igazi hatalmasság, VI. Ptolemaios Filometor (Anyaszerető) (Kr.e. 186 – 145) egyiptomi király, a már emlegetett VIII. Ptolemaios II. Euergetes Fyskon (Jótevő Gömbölyded) (Kr.e. 182 – 116) bátyja (akivel hadilábon állt). Herakleides a római szenátust is megnyerte ügyüknek.
https://sunyiverzum.wordpress.com/2014/10/31/a-csicseriborsorol-maskeppen/

5 Ptolemaeus_VI

VI. Ptolemaios Filometor

4 Antiokhos IV

IV. Antiokhos Epifanes

valaszto

Alexandros Kr.e. 152-es betörése ugyan Ptolemais bevételét hozta meg a számára, ám I. Demetriostól rövidesen vereséget szenvedett. Rá két évre azonban fordult a kocka: I. Demetrios a csatamezőn vesztette életét. A fordulatról Alexandros Balas örömmel számolt be VI. Ptolemaios Filometornak, egyben megkérte és megkapta lánya, Kleopatra Thea Euergetis (Jótevő Istennő) (Kr.e. 165? – 121) kezét. Míg élte duhaj világát, az államügyeket intéző minisztere, Ammonios alapos tisztogatást végzett az általa elérhető seleukidák soraiban, de a meghalt királynak a Kréta szigetére húzódó két gyermekével, a későbbi II. Demetrios Nikatorral (Győzedelmessel) (Kr.e. 161 – 125) és a még későbbi VII. Antiokhos Sidetes Euergetesszel (Sidei Jótevővel) (Kr.e. 159 – 129) nem tudott mit kezdeni.

6 DemetriusIINikator

II. Demetrios Nikator

Antiochus_VII

VII. Antiokhos Sidetes Euergetes

valaszto

Alexandros Balas Kr.e. 150-ben kezdődő uralma rövid öt évvel később úgy ért véget, hogy az ellene kirobbant zavargások és a leendő II. Demetrios hadműveletei ellen apósa, VI. Ptolemaios Filometor segítségéhez fordult, ám amikor az egyiptomi uralkodó rájött veje titkos gyilkos szándékaira, átállt, és elkergette Alexandros Balast. A felkínált trónt az ifjú Demetriosra ruházta, és leányát Alexandrostól elválasztva az új királyhoz adta feleségül. Alexandros Balas maradék erejével sereget gyűjtött, de II. Demetrios Nikator és VI. Ptolemaios Filometor nagyszabású győzelmet arattak felette. Araboknál keresett menedéket, de egy nabateus előkelő, Zabdiel levágta és megküldte a fejét az egyiptomi királynak. Erre három napra azonban a király is meghalt, a seleukida erődökbe ültetett helyőrségét a lakosok lemészárolták.


A Makkabeusok I. könyve, érthető módon, a zsidó nép szemszögéből taglalja a történteket. A politikai zűrzavar a kicsi, de elszánt nép helyzetét jócskán felértékelte. A különböző nagyságok egymást túllicitáló adománylevelekel igyekeznek vezetőjüket, Jonatánt és utódait maguk mellé állítani. Az Alexandros Balas és I. Demetrios Soter közti rivalizálás korszakában, akármennyire is az utóbbi kínálja a nagyobb engedményeket, az előbbivel tartanak, és köztük a szövetség töretlen. A betörő ifjú Demetrios rájuk küldött hadvezérét, annak minden hadicsele dacára, feltartóztatják, óriási pusztítást visznek végbe Asdodban, annak Dagon-templomában és a környező településeken. Mintegy nyolcezer embert ölnek meg tűzzel-vassal. A holttesteket VI. Ptolemaios Filometor is megszemléli, merev arccal, de “gonosz terveket szőve” átpártol Alexander Balastól az ifjú Demetrioshoz.


Az oratórium szövegkönyve 1Mak.10.57-nél kapcsolódik a történetbe, amikor a jó Alexander Balas, a tettető VI. Ptolemaios Filometor és a szintén jó leánya, Kleopatra Thea Euergetis a syriai Ptolemaisba érkeznek, és ott jelen van a különösen jó Jonatán is. A hangulat fokozhatatlan. Jonatánt egy rossz Talpnyaló hiába próbálja bemártani Alexandros Balasnál, ő kurtán intézi el a vádakat egy “nem igaz”-zal. Morell furcsa módon tér el az ősforrástól: Jonatánnal kötött barátsági szerződését Alexandros Balas sárgaréz táblába kívánja vésetni, ám az eredetiben erre a vésésre jóval később, zsidó kezdeményezésből kerül sor, és egyetlen szó sem esik benne Alexandros Balasról. Az egyiptomi király átfordulását vetítik elő leánya mesteri víziói, aki ezekről a valóságban nem fellelhető bizalmasának, a jó Aspasiának számol be. És félelmei nem alaptalanok: az ifjú Demetriost apja könnyebben kezelhetőnek gondolja, és a férjétől elválni vonakodó lányát haramiákkal raboltatja vissza.

A lány kisvártatva és gyors egymásutánban két halálhírről értesül: férjééről és atyjáéról. Dramaturgiailag első látásra nehéznek tűnik kijönni ebből, de Morell ügyesen megoldja: míg a rejtelmes szándékú, igaz Gondviselő gyors csapást mér a hitetlenekre, választottaihoz kegyes. Az 1Mak.11.18-ig jutottunk el. Zárszó gyanánt: “Amen. Hallelujah. Amen”.


Händel egy ismert anekdota szerint ezeknél a szavaknál:

Convey me to some peaceful shore,
Where no tumultuous billows roar…

fogatra pattant, és hajnalok hajnalán felzörgette Morellt városszéli otthonában, mit jelent a “billow?!” – de ez kizárható. Bárki mástól is megkérdezhette volna (ráadásul, ámbár ezt ekkor nem tudhatta volna, garantált sikerrel, hiszen Shakespeare híres sorát: “Into the tumbling billows of the main” minden angol ismeri), továbbá kitűnő szótárai voltak, dehát ő maga 1732-ben már fel is használta az Acis és Galateában. A zene nem véletlenül juttatja eszünkbe Händel legelső oratóriumának, az 1707-es Az Idő és az Igazság diadalának befejezését:


 források:

Reklámok

3 responses to “Sándor király és Händel újabb Ptolemaiosa

  1. Visszajelzés: Griff száll el felettünk | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Hanuka ünnepére | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: Verdi és Händel | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s