Égből növő fák

Nincs még egy olyan természettudományos igazság, mint az evolúció, amelynek gondolata ekkora rettegést váltott ki – sokakból mind a mai napig  – , és ehelyett különféle mitológiák inkább devolúciós elméleteket „dolgoztak ki”, számos állat és növény eredetét magára a bűnös, megtévedt emberre vezetik vissza. Átfutunk néhány fává válási történeten.

valaszto

1 Giovanni Battista Tiepolo Apollo es Dafne

Giovanni Battista Tiepolo: Apollo és Dafne

 • Dafne az őt üldöző Apollo elől menekülve a Peneus folyó partjára érkezik, és ott a folyó istenéhez, tulajdon atyjához fohászkodik, változtassa el őt, és a folyóvíz bűvös erejével vegye el szépségét. Ekkor válik babérfává.

 • Kronos, Zeust táltos képében űzve, pihenésképpen Okeanos leányával, Filyrával nemzi Kheiront, a kentaurt. A szülés után elborzadó Filyra Zeustól kéri, hogy változtassa át, így lett belőle hársfa. De hárssá változik Baukis is, férje, Filemon tölggyé, hogy kegyes és hű életük dicsőségét haláluk után is hirdethessék.
2 Adam Elsheimer Filemon es Baukis

Elsheimer: A kegyes Filemon és Baukis vendégül látja az álruhás Zeust és Hermest

 

 • Pitys nimfa története Dafnééhez hasonló. Ő Pan elől menekülve fordul Gaia földanya segítségéért. Igy lett a feketefenyő.
3 Calvert Pan es Pitys

Calvert: Pan és Pitys

 

 • A megalitikus menyegzői szervéről híres Priapos Lotis najádot próbálja becserkészni, aki azonban idejében lótuszfává alakul.
4 Bellini Istenek unnepsege

Bellini: Istenek ünnepsége – a jobb szélen: Priapos és Lotis

 

 • Faeton atyja, Helios napisten szekerét illegálisan, mi több, katasztrofálisan hajtja, ezért Zeus, megkímélendő a Földet a felperzselődéstől, villámmal üti ki Faetont fogatából. Bukása után nővérei (Nap-leányok, Heliádok) a Po partján nyárfákká változnak, a szomorúfűz közeli rokonaivá, gyászoló könnyük a borostyánkő, melynek latin neve, electrum, a Napisten görög melléknevéből ered (elektor, a ragyogó – a választásokhoz nincs köze).

5 Heliadok

 • Ideiglenesen, hogy ne lábatlankodjanak feleslegesen, egy pásztoróra lebonyolításához Poseidon Sperkheios folyamisten leányait, a Sperkheidákat szintén nyárfává varázsolja, természetesen egyikük, Diopatre kivételével.
 • Orion jó alakú lánya, Side versengeni merészelt Herával küllem dolgában, aki egy jól irányzott hajítással az alvilágba vetette, hogy ott gránátalma (görögül: side) fájává változzon. (Ez később végzetesnek bizonyult ránk nézve.
  7 Dante Gabriel Rossetti Proserpine

  Rossetti: Persefone

  Mikor Hades nem kapott Zeustól nyílt választ, feleségül veheti-e Demeter leányát, Persefonét, magával ragadta a lányt az alvilágba. A gyászoló Demeter istenasszony leállt, a gondjaira bízott vetemények nem sarjadtak, és az éhező emberiség jajszavára Zeus Hadestől a lány szabadon bocsátását követelte. Ám Persefoné maga is éhezett, és így Hades hat szem gránátalmamag fejében elérte, hogy az év hat hónapját mégis vele töltse. Ez később négyre csökkent. Ekkor nem terem a vetemény.)

 • A nagy természetű Hades Okeanos egy másik lányát, Leukét is magával hurcolta az alvilágba, de hálából, hogy a lány vele élte le éltét, az Elíziumban fehér nyárfává változtatta. (Az Akheron partjainál az alvilágból visszatérő Herakles ennek leveleiből font magának koszorút.)
 • A fríg születésű Agdistis hermafroditaként született. A megrettent többi isten eltávolította a férfi nemi jellegeit, így létrehozva Kybele istennőt. A földre vetett genitáliákból sarjadt a mandulafa. A mandulafával jó vigyázni. Nana, a nimfa alatta hűsölt, mire az ölébe pottyant mandulától megfogant. A születő fiúgyermek, Attis, Kybele hitvese lett. Ám amikor férjét csapodárságon kapta, Kybele öncsonkításra kötelezte az ifjút, és jegenyefenyővé változtatta. A görögök orgiasztikus Kybele-ünnepségein az istennő alakját ennek a fának az ágaival övezték. A kör bezárult.
 • Újabb kör nyílik: a sugárzó ifjúval, Kyparissosszal Apollo esik szerelembe. Amikor Kyparissos véletlenül megöli saját kedvenc szarvasbikáját, bánatában a maga életére tör. A haldokló ifjút Apollo az istenek segítségével ciprussá változtatja. De hogy zárul ez a kör? Apollo előtt Kyparissos szerelme nem más volt, mint Zefyros: őt kapta vigaszul a sorstól azok után, hogy fondorlatosan megölte közös szerelmüket, Hyakinthost.

https://sunyiverzum.wordpress.com/2014/11/22/ujabb-jajszavak/

8 Giorgio Andreoli Cyparissus

Andreoli: Három epizód Kyparissos életéből

 

 • Mikor Orfeus és az argonauták meglepték az aranyalmát őrző Hesperidákat, azok fákká változtatták magukat: Erytheia szilfává, Hesperia nyárfává, Aigle fűzfává – nem világos, hogy a légyott melyik szakaszában.
6 H J Ford Perseus Hesperidak

Ford: Perseus a Hesperidáknál

 

 • A Zeus elől futó Sykeos titánt anyja, Gaia fügefává változtatja. A fát gondozó nimfa: Syke.
 • Amikor Leukothoe perzsa hercegnő atyja értesült lánya és Helios viszonyáról, keserűségében homokba ásta a hercegnőt, de Helios tömjénfává változtatta szerelmét.
 • Myrrha (Smyrna) napkeleti hercegnő ijedten vette észre magán a rettenetes vonzalmat a megözvegyült apja, Kinyras iránt. Myrrha anyja ugyanis korábban leánya szépségét Afroditéével vetette össze, és a sértett istennő ennek az érzelemnek a gerjesztésével állt kegyetlen bosszút – az ártatlan lányon. A kerítő hajlamú idős dajka kiszedi Myrrha szörnyű titkát, és éjszakánként összehozza a kapatos apát a sűrűn fátyolozott lányával. 9 MyrrhaAmikor a megdöbbent király észreveszi, miről van szó, űzőbe veszi a lányt, ám Afrodite irgalmat gyakorol: fává változtatja a lányt, aki ebben az állapotában szüli meg kínok közt vérfertőző viszonya gyümölcsét. Verejtékcseppjeiből lesz a mirha. A születő fiúgyermek, Adonis és Afrodite ismert szerelmi története zárja ezt a kört. Pausanias Periegetes („Leíró”) (110? – 180?) úgy tudja, Myrrha mirtusszá változott.

 • Mikor a miletosi herceg, Kaunos riadtan utasította vissza testvérhúga, Byblis közeledését, a hercegnő szégyenében a hegyek közé vette be magát, ahol a nimfák megszánták és magyaltölggyé változtatták. Könnyeiből forrás eredt a tölgy lábánál. (A caunus a fivér iránti szerelem neve azóta is.)
Witz

Witz: Byblis levelet ir Kaunosnak

 

 • A Pallas Athene tiszteletében élő athéni lányt, Moriát az istennő a halálakor szent olajfává, az istennőnek gyakorta szentelt fává változtatta át.
 • Oikhalia hercegnőjébe, Dryopébe Apollo szeretett belé. Fiuk felnevelése után, halálán nagynénjeihez, a hamadriádokhoz fordult, akik fekete nyárfává változtatták.
 • A lakedaimoni lánykát, Karyát Dionysos szerette meg halálosan: az útjukba álló nővéreket előbb őrületbe, utána a Taigetosra kergette, ahol aztán kővé meredtek. A szintén haldokló szerelmét diófává változtatta. Azon a helyen atyja, Dion Artemis rendelésére szentélyt emelt.

Talán nem teljesen véletlen a fává válások ekkora tömege. Fává váló nőről egy afrikai mese is fennmaradt.
http://spiritoftrees.org/the-woman-who-was-turned-into-a-tree
Egy délkelet-ázsiai bőrbetegségben, az epidermodysplasia verruciformisban szenvedők olyan benyomást keltenek, mintha fává váltak volna (NEM, se kép, se film). Lehetséges, hogy ez az immunhiányos betegség Európában és Afrikában sem volt ismeretlen.


források:

Reklámok

5 responses to “Égből növő fák

 1. Visszajelzés: A vadkantól a kotuliliomig | SUNYIVERZUM

 2. Visszajelzés: Holmi Coliber nevü apró madaratskák | SUNYIVERZUM

 3. Visszajelzés: Sürgés-forgás, varázslatokkal | SUNYIVERZUM

 4. Visszajelzés: Sacrum és profanum: a hárs | SUNYIVERZUM

 5. Visszajelzés: Szomália: pokol a Paradicsomban | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s