Sefauchi búcsúja

Siface

1 Siface

Siface (1653 – 1697)

Seroe († 628) történeténél már láttuk (Seroe), az, ami vad időkben és helyszíneken igazi, teljes szépség volt, mint például II. (Győzedelmes) Huszrau (560? – 628) és Sirin († 628) szerelme, mély nyomot hagyott a terület későbbi irodalomtörténetében, ugyanakkor a Nyugatot ez érintetlenül hagyta: az egzotikus neveket (azokat is kifacsarva) gáláns mesék szereplőivé tette, és ezek a mesék olyan zeneszerzők kezébe kerültek, akik az eredetit sokkal jobban komponálták volna meg – amint azt látjuk a sokkal kevésbé torzított biblikus feldolgozásaikban.
Syphax – Syfax – Sifaks sem kerülhette el utóéletét ebben a minőségben.

2 Francesco Feo
Feo (1691 – 1761)

Metastasio (1698 – 1782) eredetileg Francesco Feo számára írt, Siface, Numidia királya című szövegkönyve még sebesebben terjedt szét, mint a Seroéról írott darabja. Porpora (1686 – 1768) Velencében bemutatott megzenésítéséről Quantz (1697 – 1773) véleményével már találkoztunk. De nem szabad azt gondolnunk, hogy Syphax elsöprő népszerűsége az operaszínpadon ezzel kezdődött volna. 1664-ben mutatták be a velencei Szent János és Pál színházban Cavalli Scipione Affricano című operáját Nicolò Minato (1627? – 1698) neves librettista szövege alapján.

3 Francesco Cavalli

Cavalli (1602 – 1676)

Az ünnepelt szoprán, Giovanni Francesco Grossi ezúttal Siface alt szerepét énekelte 1671-ben Rómában, akkora sikerrel, hogy ez után már csak a Siface ragadványnéven nevezték.

valaszto

4 Alessandro Scarlatti

Alessandro Scarlatti (1660 – 1725)

Egy időben tartotta magát a felfogás, hogy a Siface nevet nem erről a szerepéről kapta, hanem Alessandro Scarlatti Mitridate Eupatore című operájának azonos nevű szereplőjéről. A tüzetesebb vizsgálat azonban feltárja, hogy az opera 1707-es bemutatása alkalmával szopránunk már tíz éve halott volt. A Mitridate Eupatore szövegkönyvét a híres építész, Girolamo (Gerolamo) Frigimelica Roberti (1653 – 1732) írta. Ismertebb alkotásai a padovai (torresinói) Fájdalmas Szűz templom, illetve a velencei Palazzo Pisani. (Kétségtelen tény ugyanakkor, hogy Siface Mitridate szerepét énekelte Alessandro Scarlatti 1683-ban Nápolyban bemutatott Pompeójában.)

5 Fajdalmas Szuz templom

A Fájdalmas Szűz temploma Padovában

6 Palazzo Pisani

A Palazzo Pisani Velencében

 

Siface nagy úr volt. Rómában méltóságán alulinak tartotta énekelni a francia követnek, mondván, ő sörbet helyett dublonokra (aranyérmékre) vágyik.

valaszto

7 Ferenc modenai herceg

II. (d’Este) Ferenc modenai herceg (1660 – 1694)

Sifacét 1687-ben II. d’Este Ferenc modenai herceg a (II.) Jakab kápolna ambiciózusan felfejlesztett kórusába küldi  Angliába, ahonnan azonban a rossz időjárásra hivatkozva még az évben visszatér. Visszaindulásának napja június 19 – a kételkedő utókor azt gondolná, akkortájt Modenában kellemetlenebb az időjárás, mint Londonban. Ebből az évből származik a távozását megörökítő, szomorkás, rejtelmes kis Purcell-csembalódarab, Sefauchi (d-moll)  búcsúja (Z656). Mármint “rejtelmes” annyiban, hogy a címet nem értjük. Lehetett valóságos búcsúztatás, a dallam alapulhatott Siface valamelyik szerepén.

8 Closterman Purcell

Closterman: Purcell (1659 – 1695)

1697-ben a Ferrarából Bolognába vezető úton meggyilkolják – egy nemes hölggyel folytatott viszonya miatt, a férj által bérelt gyilkosok. Nem kockáztatunk túl nagyot, ha – castratóról lévén szó – az eljárást biztonságilag eltúlzottnak sejtjük.

Node ki is volt a névadó “Siface” a valóságban?

Syphax

9 Sifaks

Syphax († Kr.e. 201)

 

valaszto

Történetünk idején, Kr.e. 200 táján a hegeli Világszellem kétségkívül szívesen időzött a Földközi tenger partjain. A II. pun háború Syphaxot érintő fejezetének áttekintéséhez legcélszerűbb a következő gombócokat magunk elé képzelnünk:10 MEDITERRAN

  • A kétfele osztott, lovasságáról híres észak-afrikai Numidia (a “nomád” szó névadója) nyugati felét a masaesyliek, keleti felét a massyliak törzse uralta. A keleti uralkodó, Gala (†Kr.e. 207) halála után a nyugati király, Syphax ambiciózus terveket kovácsolt a két országrész saját uralma alatti egyesítésére.
11 Masinissa

Masinissa (Kr.e. 240? – 148?)

  • Keleten Gala fia, Masinissa lépett trónra. Syphax erősen bízott Masinissa gyengeségében, de csalódnia kellett.
  • Hispaniát Karthágó tartotta kezében, de Publius Cornelius Scipio Africanus tervszerű és sikeres tisztogatásai nyomán egyre kijjebb szorultak a kontinensről.
    Karthágóval mindkét Numidia baráti semleges viszonyban volt, de békés volt a kapcsolatuk Rómával is.
12 Scipio

Scipio (Kr.e. 236 – 183)

Előrenyomulásának tetőpontján Scipio bravúrosan bevette a sziklaszilárdnak tűnő Új-Karthágót (Cartagenát) Hispaniában, és ezzel óriási csapást mért Karthágóra. Fontos útvonalakat vágott el, és felszámolta Karthágó tengeri hatalmát. Ez a Numidiák szövetségi rendszerét is megbolygatta: Masinissa szorosabbra fűzte a szálakat Karthágóval, míg Syphax Scipio iránt kötelezte el magát. Vonakodni látszott: először a szerződéssel érkező Gaius Laeliust visszafordította, úgyhogy Scipiónak személyesen kellett megjelennie. Syphax azt dédelgette magában, hogy országegyesítő törekvéseit Scipio nyilvánvaló érdekből fogja támogatni: Karthágó képtelen lesz ellenállni az ellene szövetkező Róma és az egyesült Numidia nyomásának.

13 Allori Syphax fogadja Scipiot

Allori (1535 – 1607): Syphax fogadja Scipiót

Azonban minden megváltozott. Masinissa eljegyezte a ragyogó szépségű pun hercegnőt, Szafanbaalt, más néven Sophonisbát. Ez a lehető legtermészetesebb politikai lépésnek is tűnt egyúttal. Ám Masinissa látva Róma előretörését és Scipio különleges kegyét, mellyel visszaküldte hozzá hebehurgyán csatába bocsátkozott unokaöccsét, Massivát, a karthágóiak őszinte döbbenetére átcsatolt Rómához.

14 Giovanni Battista Tiepolo Scipio szabadon engedi Massivat

Giovanni Battista Tiepolo (1696 – 1770): Scipio szabadon engedi Massivát

Erre Sophonisba atyja, Hasdrubal Gisco († Kr.e. 202) rábeszélte lányát, hagyná faképnél Masinissát. A leány ráált. Mindannyian népük vélt érdekében döntöttek. Hasdrubal ekkor Syphaxnak ajánlotta fel Sophonisbát, ha megszegi Scipiónak adott szavát. Így is lett: Nyugat-Numidia Karthágóhoz, Kelet-Numidia Rómához pártolt át. A harapófogóba került Masinissa lovasságával a partra lépő Scipióhoz futott, de alkalmi, rosszul kiszámolt létszámú seregük Uticánál nem tudott megbírkózni Syphax és Hasdrubal egyesített seregeivel. Ám egy éjszaka Scipiónak és Masinissának sikerült rajtaütnie a két táboron, és közepükbe hatolva mindkét tábort felgyújtották (40 000 halott). Syphax hiába próbálta megfordítani a hadiszerencsét seregei maradványával: Gaius Laelius győzte le, hazaszökése közben elfogták, és a nyugat-numidiai diadalmenetet, melyben láncba verve hurcolták, Masinissa vezette. Numidia tényleg egyesült: Masinissa lett az ország királya. Sophonisba a lábai elé vetette magát, Masinissa képtelen volt nem visszafogadni. Az amúgy is gyanakvó Scipio haragra gerjedt: Sophonisbát láncra verve kell hurcolni az ő diadalmenetében. A foglyul ejtett Sophonisba mérget kapott Masinissától, és öngyilkosságba menekült, hosszú időn át témát adva a művészeteknek.

15 Rembrandt Artemisia v Sophonisba

Rembrandt (1606 – 1696): Artemisia vagy Sophonisba († Kr.e. 203)

16 Pittoni Sophonisba halala

Pittoni (1687 – 1767): Sophonisba halála

17 Mantegna Sophonisba halala

Mantegna (1431 – 1506): Sophonisba halála

 Purcell Sophonisba történetét is megzenésítette:

Syphaxot Scipio Tiburba (Tivoliba) vitette, ott is halt meg. A tunéziai Sfax városa őrzi a nevét.

18 Sfax

Sfax

 


Források:

Reklámok

One response to “Sefauchi búcsúja

  1. Visszajelzés: Napfivér, Holdnővér: búcsú a ptolemaidáktól | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s