Audrey sálja

1 III_Richard

III. Richárd

2 John Morton

John Morton

Mikor egy fontos tanácskozásra gyűlnek nagyurak, melyen Gloucester herceg, a későbbi III. Richárd (1452 – 1485) biztonsági okokra hivatkozva a trón felé vezető utat akarja megtisztogatni törvénytelen és véres döntésekkel, Ely érkező püspökét, John Mortont (1420? – 1500) távol tartandó a szavazástól, elküldi – eperért! Pontosabban őt bízza meg az eper felhozásával:

“When I was last in Holborn,
I saw good strawberries in your garden there
I do beseech you send for some of them.”

Ely (helyesen ejtve: íli) tekintélyes, nagy múltú püspökég volt már akkor is, impozáns katedrálissal. A szerzetesi közösséget és a templomot a szász Szent Etheldreda (636? – 679) fenlandi és northumbriai királynő alapította 673-ban. Ma Szent Audrey néven tisztelik.
Szent Etheldreda állandó menekülésben volt férjei elől, akik fittyet hánytak szűziességi fogadalmára, mi több, egyikük a jámbor Szent Wilfrid (633? – 709?) püspököt is megkörnyékezte, oldja fel a felesége fogadalmát, ám a megvesztegethetetlen szent nem ingott meg.

3 katedralis

Ely-i katedrális

4 St_Aethelthryth

Szent Etheldreda

Szent Etheldreda nyomorultul, fejnyakrákban halt meg. Nagy türelemmel viselte betegségét, és annak büntetésének tulajdonította, hogy fiatal lányként, nem tudva ellenállni a hiúság kísértésének, ékes nyakláncokat viselt.


Sokszáz évvel halála után, miután Audrey néven kanonizálták, az Ely-i búcsúkon vezették be az Audrey-sálakat eleinte nyaki daganatok megelőzésére, később általában a hiúság ellen. Az Audrey-sál a mai napig elterjedt viselet. Etheldreda romolhatatlan szent, azaz testén nem fogott a halál, vagyis a holttest konzerválódott.

6 Szent Etheldreda London

A Szent Etheldreda templom Londonban

7 White Notley Essex

A Szent Etheldreda (v. White Notley) templom Essexben

valaszto

A sálak később aztán rendre visszaalakultak nyakláncokká, amelyek ártása ellen a sálak küzdöttek. Audrey sálja a vásáriasság, értéktelenség jelképévé süllyedt, amiről az ilyen értelmű angol szó, a “tawdry” is tanúskodik.


források és hasznos olvasmányok:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s