Szarkofág

Nézzünk közelebbről három neves szarkofágot.

1. A hitvesek szarkofágja (Sarcofago degli sposi) a Kr.e. VI. századból – az etruszk síremléket a caerei (ma: Cerveteri) nekropolisban találták. Mondanivalója nemesen egyszerű: a szerelmesek újraegyesülése a túlvilágon. (Louvre)

Hitvesek szarkofágja

Hitvesek szarkofágja

A caerei nekropolis Cerveteriben

A caerei nekropolis Cerveteriben

2. Nagy Sándor szarkofágja (Isztambuli Archeológiai Múzeum). Már tudjuk (https://sunyiverzum.wordpress.com/2014/10/31/a-csicseriborsorol-maskeppen/), hogy ez nem lehet Nagy Sándoré (Kr.e.356 – 323), és a kegyes elnevezés mögött valószínűleg Nagy Sándor sidoni helytartójának, Abdalonymusnak († Kr.e.312) a koporsóját kell értenünk.

Abdalonymus szarkofágja

Abdalonymus szarkofágja

Miután a közel-keleti partvidék behódolt Nagy Sándornak, a hadvezér nem a szokásának megfelelően járt el, kiválasztva valamelyik helyi vezetőt kliensének, mert kétkulacsosságuk miatt nem bízott bennük.

Hefestion

Hefestion

Ehelyett odaküldte hű emberét, Hefestiont (Kr.e.357? – 324), hogy válasszon ő helyi uralkodót. A barát választása Abdalonymusra esett, a kertészre, bár ezzel a kifejezéssel esetleg az udvari főkertész adminisztratív posztját jelölték. Abdalonymus a hely kincseiből válogatva olajokat, keneteket küldött Nagy Sándornak. A maga koporsójának szánt szarkofágot részben Nagy Sándor perzsa előrenyomulásának, részint a maga vadászatának jelenetei díszítik.

5 Abdalonymus

Abdalonymus oroszlánra, az oroszlán az ő lovára vadászik

3. A Santa Maria Antiqua szarkofágja azt mutatja, hogy a tehetős keresztényeknek a III. században kevéssé kellett állandó üldöztetésektől tartania. A keresztény jelképek antik motívumokkal keverednek.

7 szarkofag

A Santa Maria Antiqua a Forum Romanumon

A Santa Maria Antiqua a Forum Romanumon

Nem érdektelen a “szarkofág” szó eredete sem: sarko görögül hús, fág: evő.

8 Sarcophaga carnaria

Szeretett húslegyünk tudományos neve Sarcophaga carnaria, a hús a nyomaték kedvéért görögül is, latinul is szerepel a nevében. De ne sejtsünk költői asszociációt a koporsó mint húspusztító ilyenkénti elnevezésében:

– már a görögök is a koporsóba szórt mészkövet hívták szarkofágnak. A mészkő a felfogásuk szerint siettette a hús lebomlását, aminek spirituális jelentőséget tulajdonítottak. A leírások hézagosak, a közönséges mészkő szárító hatása csekély. Minden bizonnyal égetett mésszel dolgoztak. 1600 körül kezdték magukat a díszes koporsókat szarkofágnak nevezni.


források:

Reklámok

One response to “Szarkofág

  1. Visszajelzés: A mi macskánk | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s