Schumann halálai

Robert Schumann (1810 – 1856) alapvető mentális betegsége a kor nyelvén a “melankólia” volt, mely szóval a depressziót, a bipolaritás mély hullámvölgyeit illették, és gyógymódul a beteg környezetének türelmes várakozásánál, esetleg gyógyteák fogyasztásánál többet nem írtak elő. A betegség női áldozatait szokás volt pofozni is. Schumann mániákus-depressziós viselkedése komponálási és zenetudósi aktivitását figyelve szembeötlő. Vannak, akik hézagos ismeretekre támaszkodva családi anamnézisre vezetik vissza betegségét.

Schumann 1850-ben

az édes elmebeteg, árva Schumann” 1850-ben


Akárhogy is, a nehéz szakaszokat Schumann eleinte rajnai bor, később drogok segítségével próbálta áthidalni.

Staub: Clara Wieck

Staub: Clara Wieck

Többedszeri leszokási ígérete után felesége, Clara Wieck (1819 – 1896) vette magához az adagolás feladatát (minden tudományos alapot nélkülözően) és ez durva konfliktusok okozójává vált kettejük között. Az elmérgesedett helyzetet és Schumann előrehaladó betegségét látva a család barátja, Franz R. Richarz (1812 – 1887) Clarának diszkréten megpendítette egy gyógykezelés lehetőségét a Bonn melletti Endenichben található intézetében. Clara eleinte idegenkedett az ötlettől, végül becsületesebbnek találta a férjével megvitatni a kezelés lehetőségét. Schumann ebbe önként bele is egyezett, már ha önkéntességről az ő akkori, magával is örök harcot vívó állapotában lehet beszélni egyáltalán.

Endenich, ideggyógyintézet

Endenich, ideggyógyintézet

Amikor 1854 február 27-én a bevonulása esedékessé vált, egy szál köpenyben kimenekült a lakásból és a Rajnába vetette magát; az ott dolgozó halászok kimentették, mire másodszor is a jéghideg vízbe akart ugrani, de ebben megakadályozták. Orvosi tanácsra felesége nem látogatta őt. Az indok az volt, hogy a beteget nem lenne jó felzaklatni a számára hajdani külvilág ismert, szeretett alakjaival. Mindenestre a család ifjú barátja, Brahms (1833 – 1897), tanítványa, Albert Dietrich (1829 – 1908) és Bettina Brentano von Arnim (1785 – 1859) költőnő gyakran látogatták.

Schumann esetleg örökölt mentális zavarán túlmenően felmerült, hogy szellemi állapota rohamos lebomlásához a huszonegy éves korában kapott vérbaj maradványai, netán az azt követő higanyos kezelés mellékhatásai vezettek. Ezt látszik megerősíteni a vérbajosok koponyájában gyakran képződő, puha állagú daganat, melyet a boncolás kimutatott. Ezek a daganatok jellemzően okoznak auditív hallucinációkat, amelyekről Schumann is beszámolt. Ugyanakkor egyéb jellemzőket, például ízületi elváltozásokat nem tárt fel a kórbonctani vizsgálat. (Vannak arra utaló jelek, hogy a magát gyógyultnak hitt Schumann Clarával nem tudatta a betegségét, de ennek ellentmond Clara apjának heves ellenállása a házasságkötéssel szemben.)
Schumann állapota az intézetben is változó volt. Barátai egy ízben hatalmas fejkötéssel látták: maga okozta zúzódásait. Az utolsó hónapokban fizikuma láthatólag romlott, mert súlyos tévképzetei koplalásra késztették. (A tévképzetek meglehetősen borzalmasak: gondolatai egyre inkább az emberi excrementum felé fordultak, mígnem fejébe vette, hogy betegtársainak ürülékével akarják őt megmérgezni. Ezt követően ritkán és keveset evett.)
A gyógykezelés idején Clara rendszeresen adott zongorahangversenyeket.

4 Erzsebet

Carmen Sylva költőnő (Erzsébet, Wied hercegnője és Románia királynéje)

Mint arról Carmen Sylva (1843 – 1916) költönő, Erzsébet néven Wied hercegnője és román királyné, Clara barátnője beszámol, Clara egy londoni koncertje után értesült férje állapotának rohamos leromlásáról. Angyali intésnek tekintve a híradást haladéktalanul Endenichbe utazott (a beszámoló szerint vonakodtak beengedni), férje ráismert és boldogan, szerelmeseként köszöntötte. Mikor Clara értesült Schumann aggodalmairól, megetette a saját kezéből. Ám Schumann erre néhány napra meghalt. Haláláról Schumann barátja (többek közt az a-moll zongoraverseny dedikáltja), Ferdinand Hiller (1811 – 1885) írt megemlékezést a Cologne Gazette-be.

Ferdinand Hiller

Ferdinand Hiller

Schumann mentális betegségének jeleit szorgalmasan igyekeznek kimutatni a zenéjében, így pl. második szimfóniájának abban a részletében, mely a Magyar Televízió késő esti híradójának felvezető zenéjéül szolgált évtizedekig.

Komolyabbnak tűnő megállapítások hallatszanak a kései műveivel, például a hegedűversenyével kapcsolatban.

Joachim József

Joachim József

Merészebb érvelők a zaklatottságban, a hegedű olykor éles futamában a vérbaj tüneteire ismernek – talán Smetana (1824 – 1884) e-moll (“Életemből”) vonósnégyesére gondolnak eközben, melybe szerzője tudatosan belekomponálta a vérbajából következő állandó és kínzó fülcsengést. Tény, hogy az 1853-ban készült darabot dedikáltja, Joachim József (1831 – 1907) Schumann halálát követően levette műsoráról, mert abban az őrület jeleit találta. Az özvegy egyetértett az értékeléssel. Egészen 1933-ig nem lehetett hallani, amikor Joachim József két unokahúga egy spiritiszta szeánsz alkalmával azt a követelést nem hallotta Schumann szellemétől, hogy vegyék elő a darabot. Elő is bányászták a Porosz Állami Könyvtárból, a nácik nagy örömére, akik Mendelssohn (1809 – 1847) hegedűversenyét igyekeztek vele kiszorítani. Kevés sikerrel. Komolyabb az ellenvetés a legutolsó darabok egyikével, a Hajnali dalokkal (Gesänge der Frühe op.133, 1853), melynek első darabja a bírálói szerint is “kifogástalan”, de a többi szerintük abszurditásokba torkoll.
Ha Schumannak voltak is kevésbé koncentrált darabjai, azok még mindig “túl jók” ahhoz, hogy betegségnek lennének betudhatók. A kedélyváltozásoktól szenvedő művészek rendszerint csendesek a hullámvölgyeik idején.


Források:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s