Rövidhírek

1. A japán óriásrepülőmókus hím nemzőszerve dugóhúzó alakú. Ahogy Darwin mondaná, ahol dugóhúzó, ott dugó is kell legyen – és valóban. A mókus elég nagy is, elég mozgalmas életet is él ahhoz, hogy a hím megvédje elküldött ondósejtjeit egy, a nemiszerve által kiválasztott anyagból formált masszív dugóval a megfelelő helyen. Ez a többi hímet az utómunkálatokban nem gátolja.

japán óriásrepülőmókus

japán óriásrepülőmókus


2. A csupasz turkáló matriarchális rendszeben él föld alatti vájatrendszerében. A kolónia úrnője egyetlen, jól megtermett anyakirálynő, más nőstény a szülésre képtelen. A csupasz test előnye, hogy speciális váladékaival könnyebben manipulálhatunk. A királynő fogamzásgátló vegyi anyagokat izzad ki magából, amely beszívódik a körötte serénykedő többi nősténybe.

csupasz turkáló

csupasz turkáló


3. A csonthéjasok ügyes technikája az, hogy a mag köré vont kőkemény fallal a veszélyes terepen azok a rágcsálók sem piszmognak, amelyek meg tudnak bírkózni vele. Elhurcolják, néha mázsányi össztömegben, távoli, védettebb helyekre, sőt, olykor a földbe ásva rejtik el. Így jópár mag “szárba szökken”. A brazildió (vagy paradió) a technikát látszólag abszurd tökélyig fejlesztette. Még a csíra sem képes a falat áttörni. Mégis érthetővé válik a speciális evolúciója, amikor a fa alatt megjelenik az arany aguti. A brazildiók önmagukban is kemény héjú termései egy minden más állat (és a csíra) számára áthatolhatatlan, kókuszhoz hasonló burokban foglalnak helyet. Ezt töri fel az aguti, onnan dézsmálgat, de innentől a közönséges diók esélyei érvényesek a brazildióra. (Ne gondoljuk, hogy brazildió termesztéséhez elég néhány magot és megfelelő számú arany agutit beszereznünk. A fát beporzó méhek egy, a fán élősködő endémikus orchideafaj bódító illatára gyűlnek a fához.)

arany aguti brazildiót tör fel

arany aguti brazildiót tör fel


4. Az anyamormota ilyenkor, november tájban hajlamos hatalmas családi perpatvarokat kirobbantani. Kizárólag olyankor, amikor kicsinyeket gondoz. Az így termelődő adrenalin hatására elvetél, és ezért nem fagy meg az egész család a téli álom folyamán. A kis mormoták ugyanis nem képesek zsírt felhalmozni, ezért szorosan bele kell bújniuk a felnőttek prémjébe. De ott nincs elég hely hatnál több kölyök számára.

mormota

mormota


5. Az amerikaiegerek különböző fajainak hímjei odaadó családgondozók. Így ha egy hím elszakad a vemhes anyától, a magzatjai felszívódnak, mert apa nélkül nem lenne esélyük az életre.

őzegér

őzegér


6. A nyulakat duplicident, azaz az elülső metszőfoguk mögött növő, kettőződött foguk miatt sorolták ki a rágcsálók köréből, de a rokonságuk ettől még nagyon közeli. Mindamellett, bármennyien is rebesgetik, patkánnyal közös utódot nem hoznak világra.

nyúlfogak

nyúlfogak


7. A nyulak és a kutyák csak a talpukon verejtékeznek, a víziló még ott sem.

7 nyul kutya vizilo


források:

 

Reklámok

4 responses to “Rövidhírek

  1. Visszajelzés: Vörös poszt | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: A szuszogó sróf | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: Két Kamerun | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: A paka, a pakarána, a kapibara és az üregi nyúl | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s