Az alvilági barangolás folytatódik: Hádész-virág

1 Hades_Kerberos

Hades Kerberosszal

Repülni rossz. Hiába ősi álma az embernek Washingtonba szállni: ha a karjai puszta verdesésére kellene hagyatkoznia, lemondana róla. Ha egy állat rájön, hogy nem szükséges a levegőbe emelkednie (táplálékért, vagy hogy ő maga ne váljon táplálékká), visszamerészkedik a talajszintre, mint a nandu, az emu, a strucc és sokan mások. Olyannyira, hogy a földi mozgásban pingvinnél esetlenebb denevérek között is akadt, amelyik megízlelte az avarban kúszás édes ízét. Szó szerint: bár ha nagyon nekidurálja magát, még tud repülni az új-zélandi denevér – neve megtévesztő, hiszen Új-Zélandon számos denevérfaj él, úgyhogy tudományosra fordítjuk a szót: Mystacina tuberculata – , ideje nagy részében inkább zörög az erdei talajon, és szívesen fogyasztja kedves csemegéjét, a messzire illatozó, bódító, fák gyökerén élősködő Hádész-virág (Dactylanthus taylorii) édes részeit.

2 uj_zelandi_denever
új-zélandi denevér kedvenc csemegéjét, a Hádész-virágot fogyasztja
4 weta

az új-zélandi denevér másik csemegéje: a weta

Egyúttal persze be is porozza a virágot. A Hádész-virág maori nyelven pua o te reinga, azaz növény a szellemek birodalmából, röviden sírvirág. Új-Zéland egyetlen növénye, mely kizárólag élősködésből tarja fenn magát, így a fotoszintézis terhét teljesen le is dobta magáról.

3 Hadesz_virag_kozelrol

Hádész-virág közelről

Az új-zélandi denevér fogyatkozóban van, de a Hádész-virágnak van igazán oka félni az elmúlástól. A megporzásában szintén szerepet játszó röpképtelen papagáj, a kakapó (akkor már…: Strigops habroptilus) ugyanis teljesen kipusztult a fő szigetről.

5 kakapo

kakapó

6 Little_Barrier

Hauturu a fő szigetről

A szomszédos Hauturura, mely állatok menedéke, kakapókat telepítettek, és ott fel is virágzott a mélységekben tanyázó Hádészvirág-populáció. Önfeláldozó kutatómunka tárta fel az Új-Zélandon itt-ott még fellelhető fosszilizálódott kakapóürülék (a koprolit) vizsgálatával a kakapó és a Hádész-virág bensőséges egymásrautaltságát. A kakapó megmentésével párhuzamosan remény támad a Hádész-virág kipusztulásának megakadályozására is.

7 A_tanu_Metzradt_Georgette

Mondja szépen utánam: kakapókoprolit!

források:

 

Reklámok

One response to “Az alvilági barangolás folytatódik: Hádész-virág

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s