Görögök Indiában

A mai Tádzsikisztán, Üzbegisztán, de legnagyobbrészt Észak-Afganisztán határvidékén terült el Baktria (görögül Baktriane, latinul Bactriana terra v. regio, újperzsául Balkh), mely az ottani őslakosok nyelvéről kapta nevét. A területet Nagy Sándor (Kr.e. 356 – 323) foglalta el Kr.e. 327-ben, ott feleségül vette Ázsia legszebb leányát, Roxanát, aki később maga is öletett és megöletett. Az ott élő népek szokásai megtetszettek Nagy Sándornak, megkövetelte, hogy előtte is essenek hasra. Azaz megkövetelte volna, ha vezérei ezt meg nem tagadják, így arra fanyalodott, hogy beérje az óvatosabb perzsa népek leborulásával. Felvételünkön Roxanát halljuk:

Különösebb hadicél nélkül Nagy Sándor a következő évben expedíciót szervezett a szomszédos Indiába, ahol a pauravai király, Purusottama v. Porus (†… 317) uralkodott, valahogy így: A Hydaspes (ma: Jhelum) folyó partján Nagy Sándor győzelmet aratott, de elszenvedte élete legfájóbb veszteségét: Purusottama íjjal halálra sebezte kedves lovát, Bukefalost.

Hydaspes

Hydaspes

Fontebasso: Poros behódol Nagy Sándornak

Fontebasso: Poros behódol Nagy Sándornak

Emlékének várost emelt, Bukefalát (ma: Dzsalapur).

Bukefala

Bukefala

A realista hadvezér azonban nem állt bosszút, hanem klienskirályává tette Purusottamát. India „mesés gazdagságának” ígérete elbódította Nagy Sándort, nagyobb területek elfoglalását tűzte ki céljául, de serege hűségét a hőség kezdte ki. Nagy Sándort az efféle apró kényelmetlenségek sosem bátortalanították el, értette a módját a rend helyreállításának, ám a Hyfasis (ma: Bias) folyót elérve értesült a rá váró feladat reménytelenül nehéz voltáról.

i

Hyfasis

A Nanda Birodalommal került volna szembe, és ezt nem vállalta. Visszafordult hadjáratából. Hadvezérei, a diadokhusok alakították ki az általa elfoglalt, általuk nagyrészt megőrzött területen a maguk birodalmait, melyek közül a Szeleukida Birodalom volt a legnagyobb.

Nagy Sándor öröksége

Nagy Sándor öröksége

Nagy Sándor halála után a Maurja Birodalom alapítója, Csandragupta Maurja (görögül Sandrokottos, latinul Androcottus) (Kr.e. 340 – 298) vette át a Nandától a térség vezetőjének szerepét.

Maurja Birodalom

Maurja Birodalom

Kiűzte Nagy Sándor satrapáit, és az indiai területeket megvédeni igyekvő Nagy Sándor-utódra, I. Seleukos Nikatorra*  (Kr.e. 358? – 281) döntő csapást mért;  a békét a görög vezér leányának feleségül vételével pecsételte meg. A görög katonai jelenlét megszűntével is fennmaradt a görög kultúra és a szórványgörögség erőteljes befolyása. Csandragupta unokája, Nagy Asoka Maurja (Kr.e. 304 – 232) rendeleteit görög és arámi nyelven adta ki.

Nagy Asoka indiaioroszlán-szobra; a mai India jelképe

Nagy Asoka indiaioroszlán-szobra; a mai India jelképe

Nagy Asoka kétnyelvű rendelete

Nagy Asoka kétnyelvű rendelete

valaszto

Mindeközben Baktriában… A nagy szeleukida birodalom peremvidéke rendszeres csipkésedésekkel, deklarált vagy nem deklarált elszakadási kísérletekkel küzdött, így a baktriai görög uralkodók is egyre nagyobb önállóságot élveztek.

I. Dem
I. Demetrios Aniketos

 I. Demetrios Aniketos (†… Kr.e. 180)*, kihasználva Pusiamitra Sunga hadvezér (Kr.e. 185 – 149) függetlenedési törekvéseit és egy új állam alapítását (Sunga Birodalom, Kr.e. 185 – 178) a megingott Maurja rovására, inváziót indított Északnyugat-India ellen, a viharos korszakban veszélyeztetett indiai görög kisebbség, sőt, a Maurja Birodalom megvédésének patinás jelszavával. I. Demetriost Geoffrey Chaucer (1343? – 1400) “D, lord of Ind” néven említi. A Hindukustól délre és a Gangesz partjainál, Maurja fennhatóság alatt valóban jelentős létszámban éltek görögök.Valószínűleg maga I. Demetrios alapított nekik Demetrias néven várost és tartományt. Kr.e. 175-re a görögök Észak-Nyugat-India nagy területeit uralták, míg Sunga visszaszorult Közép- és Kelet-Indiába. I. Demetriost korábbi feltételezések szerint IV. Antiokhos Epifanes* (Kr.e. 215 – 164) szeleukida uralkodó gyilkoltatta meg, de ez megalapozatlan. Halála után a két királyság, Baktria és India újból kettévált, melyek rendszerint szemben álltak egymással, és egy-egy konfliktus olykor újbóli egyesülésbe torkollt.


Pantaleon érméi
Pantaleon érméje

 I. Demetrios indiai utódja, sőt, talán társkirálya is, Pantaleon volt az első görög király, aki Indiában pénzt veretett, méghozzá kínai nyersanyagot is felhasználva.


Baktriai utóda, fia, II. Euthydemos a maga királyságában veretett érméket.

II. Euthydemos érméje

II. Euthydemos érméje


Nagy Eukratides
Nagy Eukratides

 I. (Nagy) Eukratides kb. Kr.e. 170-től 145-ig uralkodott Baktriában, feltehetőleg puccsot követően, de neki magának is további trónkövetelőkkel kellett megküzdenie. II. (Indiai) Demetrios öt hónapon át ostromolta, mígnem fordult a kocka, és I. (Nagy) Eukratides nyomult be az indiai görög területekre. Hazafelé tartva azonban valamelyikük gyermeke, de legvalószínűbben az ő Platon Epifanes* nevű trónörökös fia gyilkolta meg és becstelenítette meg holttestét. A fiú rövid királyságot élt meg. A görögök hosszas uralma Indiában a feltehetően Bukefalában székelő II. Straton Soter és fia, III. Straton Soter Filopator (v. Dikaios)* társkirályságával végződött (kb. Kr.e. 25 – Kr.u. 10), amikor is birodalmukba hatolt Mathura indiai-szittya királya, Radzsavula. Mindez nem lenne több érdektelen lábjegyzetnél, ha a görögök indiai és baktriai jelenléte nem hozott volna létre egy különlegesen érdekes, szinkretikus képzőművészetet, sőt vallást a hindu és görög stíluselemek összeillesztésével, illetve a mahajana ágú buddhizmus és az olymposi istenek valószínűtlenül ható egybeolvasztásával. Ez a kultúra évszázadokkal túlélte a görögök politikai uralmát.


A Dzsalalabad mellett, Bimaranban megtalált buddhista áldozati edényen Buddhát is ábrázolta a kései indiai-görög művész Gandharában.

Buddhista áldozati edény Bimaranból

Buddhista áldozati edény Bimaranból

 Ugyancsak Gandharában alkotta a művész a Csakhil-i-Goundi sztúpa frízét – színtiszta hellasi mulatság.

Mulatság

Mulatság

 A mai Afganisztán területére eső Haddában Atlas egy buddhista emelvényt tart.

Atlas

Atlas

 Ugyanitt Boreas igazgatja a szeleket.

Boreas Afganisztánban

Boreas Afganisztánban

 Jóval az indiai királyság összeomlása után, a II. századból származik a Buddha-ábrázolás, melyen Herakles jeleníti meg Buddha fő támaszát, a megvilágosult Vadzsrapanit.

Herakles, Buddha segítője

Herakles, Buddha segítője

 A III-IV. században készült az akanthusleveles indiai korinthosi oszlopfő Buddha alakjával, szintén Gandharában.

Buddha egy korinthosi oszlopfőben

Buddha egy korinthosi oszlopfőben

 Még a kései IX-X. században is akadtak kékszemű buddhista szerzetesek:

Kékszemű buddhista szerzetesek

Kékszemű buddhista szerzetesek

Hasznos forrásanyag: Baktria története

* Az epithetonok jelentése:

Nikator ~ Győztes

Epifanes ~ Kiváló (megjelenésű), Istenként közénk ereszkedett

Aniketos ~ Legyőzhetetlen

Soter ~ Megmentő, Megváltó

Filopator ~ Atyját szerető

Dikaios ~ Igazságos

Reklámok

3 responses to “Görögök Indiában

  1. Visszajelzés: SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Stratonike meséje | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: Özbég, Szent László és az üzbégek | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s