Ezüst

(esti mese)

Szürkés és szivárgó mennybolttal a fejük felett a lovagok és a többi, a nagy alkalomra összekürtölt vitéz szomorkásan hallgatta a főpecsétőrt. – Fiaim! – kezdte, hangja elég öblös volt ahhoz, hogy az utolsó sorokban állókhoz is eljusson. – Vér inkább ne folyjék, az idegyűlt nemzetek most mind barátaink, vagy tán kisöccseink, de az, hogy győzzünk a holnapi tornán, sejthetitek, nagyon fontos. A felfogadott szakácsok külön ürücombokat sütnek nektek, kényelmes ágyban és külön-külön fekhettek, szobátokban kandalló és rőzse, olajmécs, asztal és térdeplő. A győztes jutalma az aranyérem, hozzá két falu és nemesi cím, a második ezüstöt kap egy faluval, a harmadik bronzot és egy brokáttal átszőtt köpönyeget. Isten segéljen!
Rezek sercentek, a király, a király! Baldachin alatt jött, melynek négy hordozója zsámolyra lépett, hogy a királyi fenség is felléphessen a magáéra. Így az ő hangja is elért a sorok közepéig. Az izgatottság hulláma hömpölygött végig a legénysoron. – Fiaim! – kezdte. – Vér inkább ne folyjék, az idegyűlt nemzetek most mind barátaink, vagy tán kisöccseink, de az, hogy győzzünk a holnapi tornán, sejthetitek, nagyon fontos. A felfogadott szakácsok külön ürücombokat sütnek nektek, kényelmes ágyban és külön-külön fekhettek, szobátokban kandalló és rőzse, olajmécs, asztal és térdeplő. A győztes jutalma az aranyérem, hozzá két falu és nemesi cím, a második ezüstöt kap egy faluval, a harmadik bronzot és egy brokáttal átszőtt köpönyeget. Isten segéljen!
Smaragd lovag a sátortetők alatt elköltötte ürücombját, majd a várban, homályos folyosókon, a lőréseken át be-behasító, porkavaró, tompa fénypászmák között felkereste kis szobájában Ezüstöt, a királyné legkedvesebb, üdeszép udvarhölgyét. Nevéhez hűen Ezüst szobája ezüstszínben úszott, még az olajmécsek fényét is rücskös üvegedényeken engedte át. – Lovagom – karolta át Smaragdot – kell-e mondanom, mindent megad neked szerelmes szűz barátnőd, ha sikerül elnyerned a legszebb fényű érmet, amit csak a föld gyomra teremhet, az ezüstöt. Betoppansz szobámba, megcsókolom a nyakadba függesztett díjat, elbocsátást kérek fenséges asszonyomtól, és már vágtázunk is lóháton az új birtokodra, másnap csendesen megesküszünk, és élünk, míg meg nem halunk.    – Hiszen ha egy cseppnyi esélyem is lenne rá – gondolta szomorúan a lovag, de szeme hazudott, aranyos fényt tükrözött vissza. Megölelte kedvesét. Erre Ezüst az asztalkája oldalfiókjából medált húzott elő: – de addig se maradjon nyakad dísztelen, ott lesz arcom a szíved felett.
Ahogy távozott, az ajtó kis szele a szemközti falon meglebbentette a szürke farkas oda akasztott, földig érő bundáját, de a lovag már nem láthatta a mögötte a falban szerényen megbúvó kis átjárót. Ezüst átöltözött sárga selymekből varrott ruhájába és átment a másik szobába. Ott várta meg a vend vezért, aranyló környezetben. Titkos vőlegénye, a vend vezér kisvártatva be is toppant. Ezüst, kinek neve vendül annyit tesz: arany, édes szavakat suttogva ölelte meg szívszerelmét, aztán, az este leszállván, mindannyian nyugovóra tértek.
Smaragdot erősítette a vágy, sorra emelkedett mindenki fölé, mígnem eljött a birkózás döntő pillanata a vend vezérrel. Mindkettejük nyakában kis medál, egy felől ezüstösen, más felől aranyosan csillogva. – No, ha az ég is úgy akarja – gondolta Smaragd – , nem lesz nehéz rosszabbnak lennem, amúgy is lerí rólam a teljes elcsigázottság. A vend bajnok lomha, biztonságos kézmozdulattal nyúlt Smaragd nyakához, a medál leesett és felpattant. Smaragd szeme előtt a bajnok megroggyant, fél térdre ereszkedett, végül vérvörös fejjel összeesett. A felcser alig tudta életre dörzsölni az eredmény kihirdetéséig. Egy lovagló lány suhant el nesztelenül a várból, többé nem látták.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s