Johannes Weinberger

Johannes Weinberger, a Belső Ellenőrzés Szállítmányozási Alcsoportjának főmunkatársa fá­radtan törölgette szemüveglencséjét a batisztkendőjével. Odakinn gyönyörű őszi napsütés, sé­tára csábító. Egyedül nem akaródzott sétálnia, amikor a lurkókat is magával vihette. Bár jobban szerette volna, ha családja kissé közelebb áll a kívánatos modellhez, így sem lehetett elégedet­len. Legalábbis egyelőre semmiféle nehézséget nem jelentett a hivatali előrejutásban a barna haj, és szolgákra amúgy is mindig szüksége lesz az új rendnek.

Vegyes érzések munkáltak benne, miután több órányi megfeszített munkával átrágta magát egy jelenté­sen. Ez ugyanis iskolai mintapéldánya volt a szinte tudományos alaposságú megközelí­tésnek, ami egy hivatalnok szívét mindig megdobogtatja, ám az ő feladata éppen abban állt, hogy ész­revegye a jelentések, olykor országos, nagyszabású tervek apró bökkenőit, melyek veszélyez­tették volna a célt és a Célt. És hiába nézte éppen ilyen, szakértői szemszögből az iratot, min­dent tökéletesen rendben levőnek talált. Veselkedjen neki újból? – tűnődött. Nem, ez elvtelen lenne, maga előtt szégyellné magát. Alaposnak kell lenni, de nem kukacosnak. Ha ő, a rettegett Weinberger első olvasatra nem talált benne kivetnivalót, akkor nem csak azt lehet ki­jelenteni, hogy más sem találna benne, hanem azt is, hogy nincs is benne. Távolról sem áll fő­nökének bon mot-ja, aki szerint mindenben van szeplő, csak akarni kell. Ez a cinikus hozzáállás aláássa a hivatal belső morálját és külső megítélését egyaránt. Igen, ezt nem árt a kellő helyen és idő­ben, a hivatal érdekében elejteni.

Szedelődzködni kezdett. Ösztönösen zakója szív feletti zsebéhez nyúlt, megvan-e piros ceru­zája, de üres zsebre tapintott. Sebtében szétnézett íróasztalán, felemelt egy-két paksamétát. Ám maga az iménti jelentés fedőlapja domborodott gyanúsan, és igaza is lett: a ceruzát könyvjelző­ként használta. Szórakozottan beleolvasott megint. Népek, népcsoportok védelembe helyezésé­nek új megoldásai – szólt a fejezetcím. Mestermunka. Be kell vallani akkor is, ha készítője, Bach-Zelewski újabban alkoholista életmódja nem is imponált neki különösebben. Gyanította, hogy az összeállításba fizikusokat is bevont, akik nevét (nagyon helyesen) nem tárta fel. Szá­mos kérdést véglegesen dűlőre lehetne juttatni, viszonylag gyorsan, és, legalábbis a birodalmi költségvetés szemszögéből, fájdalommentesen. Az újrahasznosítás háborús követelményeinek betartásával. Az eljárás vörösrézigényét az Ipari Minisztérium Kohóügyi és Fémhuzalcsévélési Főosztálya biztosítja. – Itt valami nincs rendben – rezdült össze Weinberger. – A kompetencia­rend! A polcsorhoz lépett, hogy előkeresse a májusi bizottsági döntések vaskos dossziéját. For­gó­dobok, sárga- és vörösréz vezetékek sorozatgyártásának koordinátora a Hadügyminisztérium hadiellátásának vezetésével megbízott személy által kijelölt, az Ipari Minisztérium alkalmazá­sában álló, mérnöki diplomával bíró főosztályvezető. Ez a nyomorult Bach-Zelewski elitta az eszét! Ez így nem kerülhet a bizottság elé. Vastagon körbekarikázta piros ceruzájával az érintett helyet. Kiszólt a titkárságra: – Bach-Zelewskit kéretem!

Kisvártatva jelezte a titkár, hogy Bach-Zelewskit előző este váratlanul ismét Kamenyec-Podolszkba rendelték.

Weinbergert csendben emésztette az indulat. Kiáltóan fontos ügyről van szó, de éppen mert viszolyog Bach-Zelewskitől, magának tartozik annyival, hogy nélküle nem javít a munkájába. Súlyos etikátlanság lenne. Mert lehetséges ugyan, hogy Bach-Zelewskit megteszik a végrehaj­tás pa­rancsnokává, valóságos félistenné emelik, de világéletében rajta marad a szégyenfolt, hogy nem járt el igaz hazafihoz méltó körültekintéssel. Egyelőre félre kell tenni az anyagot – döntötte el hosszas hezitálás után. Ő maga is halogatja a róla szóló saját jelentését.

Csak akkor került újra a kezébe, amikor az udvaron máglyát raktak az iratokból. – Ez a szemét Bach-Zelewski ezt is megúszta! Sosem derül ki, mekkora szarvashibát követett el – gondolta dúltan.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s